Petak, 16 travnja, 2021

EU zakazala: Ne možemo trenutno isporučivati cjepivo siromašnijim zemljama

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Evropska unija trenutno nije u mogućnosti donirati vakcine protiv korona virusa siromašnijim zemljama, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Popriličan je pritisak na zemlje članice da nabave vakcine za sebe”, rekla je ona za Funke Media Group, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Naglasila je finansijsku podršku EU-a inicijativi COVAX i naporima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da se siromašnijim zemljama osigura pristup vakcinama.

Većina doza isporučena bogatim

“Unija je u ovu inicijativu uložila 2,2 milijarde eura. COVAX je već isporučio 30 miliona doza u 52 zemlje”, kazala je Von der Leyen.

Mehanizam koji omogućavaju bloku da direktno dijeli vakcine s drugim zemljama neće početi “dok ne budemo imali bolju proizvodnu situaciju u EU”, navela je čelnica EK-a.

Von der Leyen je glasno zagovarala osiguranje vakcina ljudima širom svijeta još na proljeće 2020. godine.

No, većina doza isporučuje se bogatim zemljama.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo