Srijeda, 4 listopada, 2023

EUFOR izaziva strah u RS-u? – Načelnik Sokoca: Podsjećaju nas na rat, o bezbjednosti naših ulica brine Policija RS-a

Autor:Srna

Preporučeno

Načelnik opštine Sokolac je rekao da pripadnici EUFOR-a, koji su u BiH sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te zadatke treba da obavljaju profesionalno.

Pojačano prisustvo EUFOR-ovih snaga u Bosni i Hercegovini kao mjera predostrožnosti počelo je da smeta onima u manjem bh. entitetu Republika Srpska.

Već drugi dan vojnici EUFOR-a na području opštine Sokolac u Republici Srpskoj sprovode određene aktivnosti, te iako je njihova misija da građanima pruže sigurnost i pošalju jasnu poruku da do sukoba u BiH neće i ne smije doći, načelnik ove opštine Milovan Bjelica kazao je da prisustvo EUFOR-a kod stanovnika Sokoca i Romanije izaziva sve suprotno, odnosno da “unosi nemir, podstiče gnjev i budi loše uspomene”.

Upravo se čita:  Oduzeta velika količina novih autodijelova, procjenjuje se da vrijede oko 360.000 KM

– Za sprovođenje misije, EUFOR nema razloga da plaši našu djecu, ni da paradira našim ulicama. O bezbjednosti naših ulica brine Policija Republike Srpske – kazao je Bjelica.

Bjelica je saopštio da EUFOR-ove određene aktivnosti izazivaju zabrinutost i nemir kod građana.

On je naveo da je jutrošnje prisustvo pripadnika EUFOR-a, i to pod punom ratnom spremom i u borbenim vozilima, na parkingu Osnovne škole i Srednjoškolskog centra “Vasilije Ostroški”, te kod dječijeg irgališta kod gradske fontane zabrinulo stanovnike u ovoj lokalnoj zajednici.

Upravo se čita:  Detalji pucnjave u Bijeljini: Uhapšene četiri osobe, inspektor pogođen sa dva hica

– Premda se kaže da su tu da “osjetimo bezbjednost”, prije da su uspjeli da nas podsjete na rat, na sve strahote koje pokušavamo da zaboravimo – kazao je Bjelica.

On je rekao da pripadnici EUFOR-a, koji su u BiH sa zadatkom nadgledanja sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, te zadatke treba da obavljaju profesionalno.

Bjelica ističe da nema potrebe da vojnici EUFOR-a budu u blizini škola, sportske dvorane i dječijih igrališta jer odatle ne prijeti nikakva opasnost ni miru, ni bezbjednosti, niti BiH.

Upravo se čita:  Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

On je podsjetio da je baš ovih dana 1999. godine počelo NATO bombardovanje Srbije.

– NATO je bombardovao i Republiku Srpsku 1995. godine. Opsjedao je naše stadione, spuštao se helikopterima tokom utakmica, nadlijetao i plašio zvukom, bacao letke i šta sve ne. Nema potrebe da nas podsjećate na rat i strahote, i onako to teško zaboravljamo – poručio je Bjelica.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo