Subota, 4 prosinca, 2021

EUFOR ostaje u Bosni i Hercegovini

Nemojte propustiti

U New Yorku je počelo zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a u vezi sa stanjem u Bosni i Hercegovini.

Na početku sastanka je usvojena agenda za današnju debatu. Vijeće sigurnosti UN-a je usvojilo Rezoluciju kojom se produžava mandat EUFOR-a, ali u kojoj se ne pominju OHR i visoki predstavnik.

EUFOR ostaje u Bosni i Hercegovini, potvrdio je Erol Avdović, dopisnik medija iz UN-a.

“15 glasova ZA uključujući Ruse i Kineze. Linda Thomas-Greenfield američka ambasadorica u UN-u pozvala na prestanak zapaljive retorike, deeskalaciju i momentalni prestanak blokade državnih institucija, Milorada Dodika prozvala za tešku situaciju i nije ga oslovila sa gospodine”, napisao je Avdović.

“Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UIO, OSA-e… On govori i o potpunom povlačenju RS-a iz BiH. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas”, poručila je Thomas-Greenfield.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo