Subota, 4 prosinca, 2021

EUFOR pokazao snagu, spremni na sve izazove

Nemojte propustiti

Događaju su prisustovali predstavnici državnih institucija i ambasada, a metodsko-pokaznom vježbom su demonstrirane sposobnosti EUFOR-a na kopnu i u zraku. Održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Višenacionalnog bataljona.

EUFOR je održao metodsko-pokaznu vježbu “Brzi odgovor 2021“ u bazi Butmir kod Sarajeva.

Fotografije koje su objavljene na EUFOR-ovoj Facebook stranici prikazuju događaje iz EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021.

– Pripadnici Multinacionalnog bataljona (MNBN) imali su vježbe u južnom dijelu BiH, a podržali su ih pripadnici domaćih agencija za provođenje zakona i Oružanih snaga BiH. Posljednjeg dana LIVEX dijela EUFOR-ove vježbe Brzi odgovor 2021 pripadnici Multinacionalnog bataljona suočili su se sa scenarijom kontrole nereda. Nakon toga, su se vratili u kamp Butmir na Dan visokih zvanica i ceremoniju zatvaranja vježbe – saopćeno je na Facebooku.

Foto: Facebook

Događaju su prisustovali predstavnici državnih institucija i ambasada, a metodsko-pokaznom vježbom su demonstrirane sposobnosti EUFOR-a na kopnu i u zraku. Održan je i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Višenacionalnog bataljona.

Ukazujući na uspješnu transformaciju BiH iz zemlje koja prima sigurnosnu podršku do zemlje koja pruža tu podršku u svijetu, zamjenik generalnog sekretara evropskih službi za vanjsko djelovanje za zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku i odgovor na krize Charles Fries je kazao da se operacija nastavlja i da će EU naredne godine dodatno podržati Deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

On je dodao da je još jedna poruka koju donosi iz Brisela u Sarajevo ustvari poruka angažmana i solidarnosti sa BiH te dodao da je Evropska unija tu da pomogne..

Ambasador Evropske unije u BiH Johan Satler (Johann Sattler) kazao je da Evropska unija nastavlja ulagati u oblast sigurnosti u BiH te poručio da će EU učiniti sve da EUFOR-ova misija bude uspješna i ostvari ciljeve u budućnosti.

Vježba je ponovo okupila bh. agencije za provođenje zakona, Oružane snage BiH i EUFOR s ciljem provjere planova za vanredne situacije, kao i sposobnosti.

Tokom vježbe izvršena je provjera vojnika prema različitim scenarijima kako bi se ispitala njihova reakcija i utvrdilo da li je intenzivni program integracije obavljen u bazi Butmir bio uspješan.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo