Subota, 31 srpnja, 2021

EURO 2016: Večeras odluka o tri preostala učesnika baraža

Nemojte propustiti

Posljednjih devet utakmica kvalifikacija za evropsko nogometno prvenstvo igra se večeras.

Dosad je poznato 18 učesnika Eura, a nakon večerašnjih utakmica bit će poznata preostala dva direktna učesnika, jedan iz H-grupe i najbolja trećeplasirana ekipa, kao i tri učesnika baraža.

U poretku najboljih trećeplasiranih vodeća je Mađarska, koju može ugroziti jedino Turska. Naime, Turcima je potrebna pobjeda nad Islandom, ali i pobjeda Kazahstana nad Latvijom. U tom slučaju Turska bi u poretku trećeplasiranih ekipa pretekla Mađarsku i direktno se plasirala na EP. No, poraz bi Tursku mogao koštati i baraža, s obzirom na to da Holandija ima dva boda manje i u posljednjem kolu igra sa Češkom.

Turcima je potreban minimalno remi sa Islandom kako bi osigurali treću poziciju i Holandiju ostavili bez plasmana na EP prvi put nakon 1984.

Iz A-grupe plasmanu u baraž najbliža je Turska, dok je mnogo komplikovanija situaciju u B-grupi gdje se za treće mjesto bore tri ekipe. U najboljoj poziciji je reprezentacija Bosne i Hercegovine koja je trenutno na trećem mjestu i sada odlučuje o svojoj sudbini. Izabranici selektora Mehmeda Baždarevića pobjedom bi osigurali baraž, ali bi im za to mogao biti dovoljan i remi, u slučaju poraza ili remija Izraela u Belgiji. Kipar također ima priliku da pobjedom nad BiH izbori treće mjesto, ali plasman i te selekcije zavisi od ishoda meča u Briselu.

U H-grupi je već poznat jedan učesnik EP-a, selekcija Italije, dok se za drugo mjesto bore Norveška i Hrvatska. Norvežani imaju dva boda prednosti, ali su u težoj situaciji s obzirom na to da će im biti potrebna pobjeda na gostovanju u Italiji. U slučaju remija u Rimu i pobjede Hrvatske nad Maltom, Hrvati bi preuzeli drugu poziciji s obzirom na bolji omjer u susretima s Norvežanima.

Plasman na EP već su osigurale selekcije: Francuske (domaćin), Islanda, Češke, Belgije, Velsa, Španije, Slovačke, Njemačke, Poljske, Engleske, Švicarske, Sjeverne Irske, Rumunije, Austrije, Rusije, Italije, Portugala i Albanije.

U bažaru će igrati Ukrajina, Irska, Slovenije, Švedska i Danska.

Bosna i Hercegovina bi, prema trenutnom poretku na rang listi UEFA-e, u slučaju plasmana u baraž trebala biti među nosiocima na žrijebu.

Žrijebanje parova baraža je 18. oktobra.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Možda vas zanima i ovo