Petak, 27 siječnja, 2023

Europarlamentarci uputili poziv: Evropska unija treba sankcionisati političare iz RS i Srbije zbog 9. januara

Autor:Patria

Nemojte propustiti

“Izuzetno smo zabrinuti zbog najava neustavne proslave”

Sa kolegicom iz Progresivnog saveza socijalista i demokrata Delarom Burkhardt pozivam Evropsku komisiju, komesara Olivera Varhelyija, i Evropsku službu za vanjske poslove da djeluju prije nego što stvari krenu po zlu u Bosni i Hercegovini, poručuje europarlamentarac iz Nizozemske Thijs Reuten.

“Ne želimo ponovo bilo kakvu neustavnu paradu 9. januara kao prošle godine. Ni u Banjoj Luci ni bilo gdje drugdje”, dodaje se.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog najava neustavne proslave osnivanja “Republike Srpske” koja se organizuje u Istočnom Sarajevu uz jasno učešće zvaničnika RS i najavljeno učešće sina Aleksandra Vučića i zvaničnika Srbije”, ističe se u poruci. I dodaje:

“Zahtjevamo od Evropske komisije i OHR-a BiH proaktivno učestvovanje s relevantnim vlastima kako bi spriječili neustavne marševe i izjave koje negiraju genocid i da podrže institucije BiH, uključujući tužioce, da preduzmu brze mjere ako je potrebno. Namjerno ugrožavanje jedinstva BiH od strane Milorada Dodika i njegovih saveznika i nastavak srpskih destabilizirajućih akcija u cijelom regionu, uključujući i u BiH, mora se zaustaviti. Umjesto šutnje i smirivanja, EU mora prije 9. januara objaviti da će ako bude potrebno razmotriti restriktivne mjere protiv svih (izabranih) državnih funkcionera koji učestvuju u neustavnim aktivnostima i uvede sankcije funkcionerima RS i dalje zamrzavanje sredstava zvaničnicima RS ili zvaničnim predstavnicima iz Srbije koji učestvuju u nelegalnim proslavama”, zaključuje se u poruci”!

Interesantno za vas

Izdvajamo

Mostarac doživio šok kod bankomata kada je dizao plaću, htjela mu se p(r)odati za 30 KM: ‘Je li moguće da se to događa u...

- Ostao sam zatečen, je li moguće da se to događa u centru grada? Da siromaštvo i potreba mogu potaknuti...

Možda vas zanima i ovo