Petak, 20 svibnja, 2022

Europska centralna banka: Sberbank će vjerovatno propasti

Autor:Agencije

Nemojte propustiti

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica).

Europska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njene dvije podružnice – Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji – propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti.

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od danas su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje.

Kako je objavila slovenska centralna banka (Banka Slovenije), ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srijede ujutro, do kada su isplate i uplate također ograničene na 400 eura po danu.

“Za komitente to znači da se od ponedjeljka do srijede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente”, navodi u saopćenju slovenska centralna banka.

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica).

ECB je utvrdio da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću.

Sberbank Europe AG i njene podružnice doživjele su značajan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti na ugled. To je dovelo do pogoršanja njegove likvidnosti, navodi Europska centralna banka.

Stanovnici su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu po banci u Europskoj uniji. Ova zaštita postoji i u Hrvatskoj.

Procjenu ECB-a sada treba provesti Jedinstveni odbor za rješavanje te će odlučiti o sljedećim koracima i provesti ih.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Rezultati DNK analize: U Dunavu je pronađeno tijelo Mateja Periša

Potvrdila DNK analiza, javljaju srbijanski mediji Kako pokazuju prva saznanja nakon obdukcije tijelo koje je jučer izvučeno kod Ade Huje,...

Možda vas zanima i ovo