Petak, 1 ožujka, 2024

Europska centralna banka: Sberbank će vjerovatno propasti

Autor:Agencije

Preporučeno

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica).

Europska centralna banka (ECB) ocijenila je da Sberbank Europe AG i njene dvije podružnice – Sberbank d.d. u Hrvatskoj i Sberbank banka d.d. u Sloveniji – propadaju ili će vjerovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidnosti.

Poslovnice ruske banke Sberbank u Sloveniji od danas su zatvorene, a usluge te banke ograničene na kartično poslovanje.

Upravo se čita:  Da li su ukinuti i ovi letovi iz Tuzle? Zamaero objavio poražavajuće informacije

Kako je objavila slovenska centralna banka (Banka Slovenije), ostale usluge Sberbank Slovenija privremeno su nedostupne do srijede ujutro, do kada su isplate i uplate također ograničene na 400 eura po danu.

“Za komitente to znači da se od ponedjeljka do srijede ujutro poslovanje Sberbanke ograničava samo na poslovanje s platnim karticama. Ostale usluge privremeno neće biti na raspolaganju, a poslovnice će biti zatvorene. U međuvremenu ćemo potražiti odgovarajući način spašavanja banke, kako bi se omogućilo nesmetano poslovanje za sve njene komitente”, navodi u saopćenju slovenska centralna banka.

Upravo se čita:  Šok za putnike: Otkazani letovi iz Tuzle, šta se dešava s avionom

Austrijska matična banka Sberbank Europe AG u potpunom je vlasništvu Javnog dioničkog društva Sberbank Rusije, čiji je većinski dioničar Ruska Federacija (50% plus jedna dionica).

ECB je utvrdio da u bliskoj budućnosti banka vjerovatno neće moći platiti svoje dugove ili druge obveze prema dospijeću.

Sberbank Europe AG i njene podružnice doživjele su značajan odljev depozita kao rezultat utjecaja geopolitičkih napetosti na ugled. To je dovelo do pogoršanja njegove likvidnosti, navodi Europska centralna banka.

Upravo se čita:  Šta je uzrok velikog pada prihoda najvećeg proizvođača jestivog ulja u BiH?

Stanovnici su zaštićeni do 100.000 eura po deponentu po banci u Europskoj uniji. Ova zaštita postoji i u Hrvatskoj.

Procjenu ECB-a sada treba provesti Jedinstveni odbor za rješavanje te će odlučiti o sljedećim koracima i provesti ih.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas