Nedjelja, 4 prosinca, 2022

Europska policijska kontrola utvrdila: Veliki broj kamiona ne bi smio biti na cestama

Nemojte propustiti

U kampanji Track & Bus, usmjerenoj na kontrolu komercijalnog prijevoza robe i putnika, sudjelovalo je 17 nacionalnih policijskih snaga članica udruženih u europsku udrugu prometnih policija Roadpol.

Prema njihovim povratnim informacijama, kontrolirano je 223.314 kamiona i 113.437 autobusa. Utvrđeno je 67.519 prekršaja (teretna vozila 60.480, autobusi 7039). U čak 2.070 primjera ili gotovo 1%, daljnja vožnja kamionom smatrana je preopasnom i vozila su zadržana sve dok se kamion ili teret ne dovedu u ispravno stanje.

Stopa prekršaja iznosila je 22,81% za teretni prijevoz i 5,91% za autobuse. To znači da je jedan ili više prekršaja utvrđen na jednome od četiri kontrolisana kamiona. To pokazuje da teretni promet predstavlja veliki rizik za sigurnost na cestama i da je praćenje ključno.

Otkriveno je i ozbiljno kršenje vremena vožnje i odmora, kao i namještanje tahografa. Čak 8.277 vozača (kamioni 7808, autobusi 469) prekršilo je europske važeće propise, što znači da su svojim vozilom upravljali dulje od zakonom dopuštenog bez pauza.

Zatečeno je i 199 vozača koji su u saobraćaju učestvovali pod utjecajem alkohola, kao i 53 vozača pod utjecajem droga. Mnogi od ovih prekršaja (kao što su brzina, nedovoljno učvršćenje tereta, umor vozača i tehničke neispravnosti vozila) često su glavni uzroci ozbiljnih nesreća i moraju se suzbiti kontrolama teretnog prometa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Obrat u slučaju Centrotransovog autobusa? Iz MUP-a KS tvrde da oštećenja na vozilu nisu posljedica upotrebe vatrenog oružja

Iz MUP-a KS danas tvrde kako je nakon uviđaja utvrđeno da oštećenja nisu nastala upotrebom vatrenog oružja. MUP Kantona Sarajevo...

Možda vas zanima i ovo