Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Evakuisan neboder: Otkriven novi način prenosa koronavirusa?

Nemojte propustiti

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Hong Kongu Juen Kvok rekao je da odvodna cijev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama, i to preko ventilacije.

Vlasti u Hong Kongu naredile su evakuaciju jedne stambene zgrade od 35 domaćinstava, nakon što je potvrđeno da su dva stanovnika te zgrade zaražena koronavirusom.

Zaraženi su muškarac i žena, navodno u šezdesetim godinama. Kako piše South China morning post, a prenosi Jutarnji list, zaražena žena (62) je živjela u stanu tačno ispod muškarca, a ti stanovi imaju zajednički odvod.

Taj je podatak odmah izazvao alarm kod vlasti koje sada istražuju mogućnost da se virus prenosi i zrakom. Zbog toga su odmah evakuisali stanovnike 35 drugih stanova koji dijele taj odvodni sistem te ih podvrgli medicinskom nadzoru.

Zasad je poznato da je zaražena žena prva oboljela od koronavirusa – počela je da kašlje 3. februara, potom tri puta otišla kod ljekara u naredna četiri dana, a zatim se 9. februara prijavila u bolnicu Princes Margaret. Odmah je stavljena u izolovano odjeljenje i u stabilnom je stanju.

Istovremeno, vlasti su locirale članove njene porodice koji su također stavljeni u karantin i podvrgnuti testiranju na koronavirus, a upućen je poziv i taksisti koji je ženu vozio u bolnicu da se javi na pregled.

Profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Hong Kongu Juen Kvok rekao je da odvodna cijev u kupatilu nije dobro zatvorena i da je mogla da prenese virus, prisutan u fekalijama, i to preko ventilacije.

– Kada osoba uključi ventilator u kupatilu, zrak iz kanalizacije može da uđe u toalet preko cijevi za ventilaciju, rekao je Kvok.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Reagovao Igor Crnadak: Peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik je “notorna glupost”

Crnadak naglašava da je peticija protiv Inzkove odluke koju je pokrenuo Milorad Dodik "notorna glupost". Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak...

Možda vas zanima i ovo