Petak, 25 lipnja, 2021

Evo do kad demobilisani borci mogu predati zahtjeve za jednokratnu pomoć u liječenju i koliko ona iznosi!

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput i to po jednom osnovu u toku kalendarske godine – objašnjava Mirza Terzo.

Za liječenje boračke populacije u ovoj godini Vlada Federacije BiH je odobrila 1,5 miliona KM. Mirza Terzo iz Federalnog ministarstva za boračka pitanja kaže da se za pomoć u liječenju borci najčešće obraćaju zbog najtežih bolesti.

Zahtjevi za novčanu pomoć u liječenju u Ministarstvo za pitanje boraca FBiH mogu se predavati do 31. oktobra.

Na javni poziv koji je objavljen krajem aprila mogu se prijaviti osobe koje pripadaju kategoriji boračke populacije. Pored boraca to su i članovi uže porodice poginulih branilaca, umrlih ratnih vojnih invalida, umrlih dobitnika najvećih ratnih priznanja i odlikovanja i umrlih demobilisanih branilaca, a krajnji rok za dostavljanje prijava istječe 31.10.2021. godine. Pod članom uže porodice smatraju se roditelji, bračni partner i djeca.

– Federalno ministarstvo za boračka pitanja ne vodi evidenciju o vrstama oboljenja, ali se prema zaprimljenim zahtjevima, kojih je svake godine značajno veći broj, može potvrditi da se radi o najtežim oboljenjima. Jednokratna novčana pomoć za plaćanje troškova liječenja demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica se dodjeljuje u iznosu od 50 posto prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za 2020. godinu, a prema službenim podacima Federalnog zavoda za statistiku. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za plaćanje troškova liječenja može se ostvariti samo jedanput i to po jednom osnovu u toku kalendarske godine – objašnjava Terzo.

U prošloj godini prosječna neto plaća u Federaciji BiH je iznosila 973 KM, a 50 posto od tog iznosa je 486 KM.

Na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, nalazi se obrazac koji se popuni i na tom obrascu su navedeni i dokumenti koje treba priložiti kod predaje zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć u liječenju. I kada se sve pripremi, poštom se može poslati u ministarstvo ili lično donijeti u pisarnicu ministarstva u Sarajevu, u ulici Hamdije Čemerlića 2.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemački zastupnik: Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Pozivamo EU da joj dodijeli kandidatski status

- Bosna i Hercegovina pripada Evropi. Stoga i pozivamo države članice da konačno dodijele kandidatski status Bosni i Hercegovini. Pozivamo...

Možda vas zanima i ovo