Srijeda, 27 svibnja, 2020

Evo gdje u BiH možete obaviti komercijalno testiranje na koronavirus i koliko košta

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Narode, navali: Od večeras počinju s radom ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i tržni centri; Šiša barovi još uvijek zatvoreni!

Naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije...

Isti kao oni koje je nabavila Srebrena malina? Pogledajte kakvi su respiratori iz Emirata stigli u Sarajevo!

- Kao pomoć iz UAE u BiH je stiglo 40 respiratora, 100.000 testova na COVID-19, 5.000 kompleta za zaštitu,...

Šta dalje? Ko će platiti PDV? U Sarajevo konačno stiglo preostalih 20 respiratora koje je uvezla “Srebrena malina”

Neizvjesno je hoće li FUZC, koji je, također, pod istragom, preuzeti i kada preostale respiratore, za koje je utvrđeno...

Apel iz novog žarišta koronavirusa u BiH: Raste broj zaraženih, nedostaje testova i zaštitne opreme!

Direktor Opće bolnice Tešanj Hasan Škiljo ističe da su danas počeli testiranja i u vlastitoj PCR laboratoriji, za koju...

Rezultat analize RT-PCR metodom, prema riječima direktora JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje i ta ista testiranja rade i susjedne države.

U JZU Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske počelo je komercijalno testiranje na prisustvo koronavirusa građana sa prebivalištem u Republici Srpskoj koji rade u inostranstvu.

Cijena testiranja je 200 KM. Kako je za Faktor potvrđeno, do sada je testirano više od 280 osoba.

Vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković pojasnio nam je da je nabavna cijena testa koji čine prajmer i mastermiks, set za ekstrakciju i virusna podloga 64,90 KM sa PDV-om.

– U tu cijenu nisu uračunati prateći laboratorijski materijal, zaštitna oprema za osoblje, osoblje, amortizacija aparata koji se koriste za navedenu metodu te sama RT-PCR metoda. Institut je testove nabavljao od dva dobavljača, Biomedica d.o.o. Sarajevo i Bromabel d.o.o. Banja Luka. Testova ima u dovoljnoj količini. Testiranje se radi RT-PCR metodom za koju je cijena analize približna i kada se radi analiza drugih uzročnika, ne samo virusa korona – navodi Zeljković.

Rezultat ove analize, pojašnjava dalje naš sagovornik, jedini je validan i jedini se prihvata prilikom ulaska u druge zemlje i ta ista testiranja rade i susjedne države.

– Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koristi testove koje je preporučila, i koji se nalaze na listi testova Svjetske zdravstvene organizacije – zaključuje Zeljković.

Federalno ministarstvo zdravstva dalo je saglasnost laboratorijama kliničkih centara i Veterinarskom fakultetu u Sarajevu za vršenje komercijalnog testiranja na koronavirus.

U SKB Mostar prije nekoliko dana počeli su sa komercijalnim testiranjima na COVID-19 za osobe koje putuju u inostranstvo.

Cijena je 215,20 KM i ona je u skladu sa preporukama važećeg cjenovnika zdravstvenih usluga Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu su nam rekli da trenutno ne mogu raditi komercijalne testove jer oni sa kojima raspolažu nisu kupljeni. Tek kada putem tendera kupe PCR testove, tada će početi komercijalno testiranje.

– Ako bismo radili komercijalno sa doniranim testovima, to znači da bismo dali prednost onima koji imaju pare da plate pred onima koji nemaju. Također, potrošili bismo testove tako da ne bismo mogli testirati opću populaciju. Ovako svi imaju isto pravo testiranja, ali uz uputnicu porodičnog ljekara i epidemiologa – pojšnjeno nam je iz KCUS-a.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Narode, navali: Od večeras počinju s radom ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i tržni centri; Šiša barovi još uvijek zatvoreni!

Naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije...

Njemačke željeznice traže mašinovođe iz ovih krajeva: Evo ko se može...

Manjak stručnih kadrova u saobraćajnom sektoru jedan je od najizraženijih, a njemački poslodavci posebno ciljaju na zemlje južne i istočne Evrope. Korisnici društvenih mreža iz...

Isti kao oni koje je nabavila Srebrena malina? Pogledajte kakvi su...

- Kao pomoć iz UAE u BiH je stiglo 40 respiratora, 100.000 testova na COVID-19, 5.000 kompleta za zaštitu, 150.000 rukavica, 150.000 maski N95,...

Oženio Eminu koja bi mu mogla biti unuka, mlađa je od...

Vrhovni poglavar Islamske vjerske zajednice (IVZ) Sjeverne Makedonije Sulejman Rexhepi (Sulejman Redžepi ) smjenjen je danas jednoglasno na izvanrednoj sjednici Rijaseta, a na njegovu...

Otvaranje granica: Šta je s građanima koji su bili prinuđeni odreći...

Ove stvari otežavaju velikom broju ljudi dolazak u svoju domovinu, zbog trenutne situacije i stanja sa granicama u ovom vremenu. Otvaranje granice BiH trebalo bi...

Možda vas zanima i ovo