Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Evo kada stupa na snagu: Zakon o izmjenama Zakona o PIO-u u korist boraca objavljen u Službenim novinama

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Usvojenim izmjenama Zakona o PIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zakon o izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koji se odnosi na ispravljanje nepravde prema borcima, objavljen je u Službenim novinama Federacije BiH. Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, za Faktor je kazao da Zakon stupa na snagu 17. novembra.

Riječ je o zakonu za koji vlada ogromno interesovanje demobilisanih boraca, a koji su na ove izmjene čekali više od tri godine.

– Zakon o izmjenama Zakona o PIO-u FBiH objavljen je u Službenim novinama 9. novembra, a stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja, dakle 17. novembra – kazao nam je Hadžiavdić.

Podsjećamo, zastupnik Zijat Mušić bio je predlagač izmjena Zakona o PIO-u u korist boraca u Zastupničkom domu FBiH, a identičan tekst u Domu naroda FBiH predložili su delegati Fahrudin Skopljak i Ivo Tadić.

Naime, usvojenim izmjenama Zakona o PIO-u vrijednost boda za obračun posebnog staža sa 0,5 povećan je na jedan. I ovi bodovi će biti od koristi demobilisanim borcima koji su tokom radnog odnosa bili na minimalcu.

Zatim, osiguraniku koji ima navršenih 40 godina penzijskog staža starosna granica za ostvarivanje prava na starosnu penziju snižava se za ukupni priznati posebni staž u dvostrukom trajanju, a ne više od 58 godina života. Dakle, osoba koja ima 40 godina penzijskog staža, tri i po godine učešća u odbrani, tj. sedam godina posebnog staža, njemu se umanjuje uvjet za starosnu penziju za sedam godina, što znači da može ostvariti pravo na penziju sa 58 godina života.

Izmjenama je obrisana stavka u Zakonu o PIO-u koja kaže da svima onima koji odu prije 62. godine u penziju, po bilo kojim uvjetima, da će se mjesečno odbijati 0,333 posto od penzije, odnosno, četiri posto za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ekspert čiji je tim identificirao novi soj korone: ‘Zabrane koje države sada uvode su dokazano besmislene‘

Naučnici sada vode utrku s vremenom, pokušavajući utvrditi zaobilazi li južnoafrička varijanta postojeća cjepiva. Brojne vlade brzo su reagirale na...

Možda vas zanima i ovo