Subota, 4 prosinca, 2021

Evo kako ćete saznati ko vam krade Wi-Fi

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Bez obzira da li pokušavate da poboljšate sopstvenu bežičnu mrežu ili da otkrijete koliko je preopterećen hotelski Wi-Fi, postoji besplatan alat za Windows OS koji vam može pomoći.

Nakon što ga instalirate, alat Who Is On My Wi-Fi može skenirati okolinu prema unaprijed postavljenom rasponu IP-a ili cjelokupnu mrežu u blizini.

Dobićete IP i MAC adrese, nazive računara, status veze i drugo. Provjerite koji su uređaji vaši, a koji su potencijalni šverceri.

Da stvar bude zabavnija, ne morate da imate prava pristupa administratora da biste ga koristili – čak i ako ste običan korisnik, možete ga pokrenuti i vidjeti ko sve visi na mreži, piše Lifehacker.

Naravno, sve to nije vam nužno za vašu kućnu mrežu. Ako posumnjate da neko koristi vaš Wi-Fi ili je otkrio koju šifru koristite, možete to da otkrijete tako što ćete se logovati na ruter i provjeriti.

Aplikacija bi mogla da bude korisna u slučajevima kad koristite tuđi Wi-Fi, provjeravate drugu mrežu osim svoje ili ste jednostavno radoznali.

I pripazite – prije nego što krenete da njuškate po mreži na poslu, imajte na umu da biste time mogli da dignete uzbunu u sektoru zaduženom za IT i naljutite ljude koji u njemu rade.

Who’s On My Wi-Fi je besplatan. Za rad treba Microsoftov .NET framework.

(Vijesti.me)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo