Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Evo kako da spriječite migrenu!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Migrena je izrazito teška glavobolja koja se javlja na samo jednoj strani glave. Prate je mučnina i povraćanje, a kod nekih se bolesnika javljaju i vizuelni poremećaji poput bljeskanja svjetlosti i podijeljenog vidnog polja.

Muči svaku desetu osobu: Osobama koje pate od migrene smetaju jarka svjetlost i snažni zvukovi. Migrena se javlja između 20. i 50. godine, ali može se javiti i ranije u djetinjstvu. Od migrena pati svaka deseta osoba, a procjenjuje se da više pate žene nego muškarci.

Načešći uzroci migrene su umor, glasni zvukovi, tjeskoba, stres, promjene klime, snažni vjetrovi, predmenstrualne tegobe.

Nešto malo prije napada migrene, mogu se pojaviti određeni simptomi. Osoba je umornija, zijeva, nervozna, pojačano mokri i ima manje probleme sa vidom kao što su crne tačkice i nejasan vid.

Analgetici ublažavaju simptome: Postoje neke stvari koje možete i sami uraditi da biste spriječili ili barem ublažili ove nesnosne glavobolje. Većinu napada migrene moguće je tretirati upotrebom analgetika, poput paracetamola, koji ublažavaju simptome.

Ako je moguće utvrditi uzrok migrene, najbolje bi ga bilo izbjegavati, kako bi se spriječio nastanak bolova.

Joga i opuštanje: Izbjegavajte stres što više. Praktikujte naveče jogu i tehnike opuštanja. Umjesto da razmišljate o problemima, koncentrišite se na opuštanje mišića.

Provodite što više vremena na vazduhu. Redovno vježbanje, pogotovo joge, podiže vaše raspoloženje i umiruje vaše misli. Kada steknete bolju kondiciju, shvatićete da je poboljšana i vaša sposobnost suočavanja sa svakodnevnim problemima.

Riblje ulje: Eksperimenti na američkim univerzitetima su dokazali da konzumiranje ribljeg ulja u tečnom stanju ili u kapsulama zaustavlja migrene kod oko 65 odsto ispitanika sa teškim migrenama smanjujući broj napada za pola. Bolovi i jačina glavobolja takođe su smanjeni. Dokazano je i da uzimanje manje zasićenih masti životinjskog porijekla može ponekad spriječiti migrene, jer zasićene masti potiču stvaranje posebnih tvari nalik na hormone koji izazivaju zbivanja što mogu dovesti do jakih glavobolja.

Ograničiti unos masnoća: Jedna studija pokazala je da ograničeno uzimanje masnoća dnevno, ne više od 20 grama, smanjuje učestalost, intenzitet i trajanje glavobolje.

Magnezijum: Oko 50 odsto pacijenata u akutnom napadu migrene ima sniženi nivo magnezijuma, koji je važan u stabilizovanju ćelijske membrane. Dokazano je da 12 puta sedmično uzimanje magnezijuma kao dodataka prehrani u dozi od 600 mg smanjuje pojavljivanje napada migrene.

Ako je u pitanju jako teška migrena, preporučuju se lijekovi koji djeluju na krvne sudove, ali o tome najprije treba da se posavjetujete sa vašim ljekarom.

Najčešći okidači

– promjena hormonskog stanja organizma

– nagle klimatske promjene

– neredovan san

– glad ili žeđ

– neki lijekovi

– pušenje

I hrana može biti uzrok

Neki bolesnici tvrde da im se migrena pojavljuje nakon što pojedu određenu vrstu hrane. Najčešće su to čokolada, sir, a od alkohola crno vino, koji sadrže visoke koncentracije amina. Hemijske tvari odgovorne za migrenu osim amina su i tiramin i fenilamin.

Hrana koja još sadrži amin je govedina, ekstrat kvasca, grah, ananas, banana i avokado.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo