Petak, 1 ožujka, 2024

Evo kako energetska pića mogu ugroziti zdravlje

Preporučeno

Energetska pića mogu izazvati visok krvni pritisak i potencijalno smrtonosne aritmije srca, pokazuje novo istraživanje.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Doktori upozoravaju osobe s visokim krvnim pritiskom da budu oprezne i dobro prosude treba li im energetski napitak budući da povećani krvni pritisak ometa ritam srca. Američki su naučnici analizirali podatke iz sedam prethodno objavljenih studija u kojima se dokazivalo kako energetska pića mogu utjecati na zdravlje srca.

Ispitani su QT intervali koji se očitavaju na EKG-u kod osoba koje su konzumirale jednu do dvije limenke energetskog napitka. Utvrđeno je da je QT interval bio 10 milisekunde duži kod osoba koje su konzumirale energetske napitke.

QT interval opisuje segment srčanog ritma na elektrokardiogramu, a kada je produžen, može izazvati nepravilne otkucaje srca ili iznenadnu smrt.

Autor studije dr. Sachin Shah, docent na američkom sveučilištu Pacific napisao je kako su doktori obično zabrinuti ako pacijenti imaju dodatnih 30 milisekundi u QT intervalu.

‘Produženje QT intervala povezano je s aritmijama opasnim po život. Budući da je u studijima utvrđeno da energetska pića mogu produžitii QT interval, daljnja su istraživanja nužna.’

Utvrđeno je također da je sistolički pritisak, gornji broj u očitanju krvnog tlaka, povećan u prosjeku 3,5 bodova kod velikog sudionika istraživanja.

‘Korelacija između energetskih napitaka i povećanog sistoličkog krvnog pritiska uvjerljiva je, a nove studije trebale bi procijeniti utjecaj na srčani ritam. Pacijenti s visokim krvnim pritiskom ili sindromom dugog QT sindroma trebaju biti oprezni prije konzumiranja energetskog pića’, savjetuje dr. Shah.

Budući da energetska pića sadrže kofein, osobe koji inače ne piju puno kofeina mogu iskusiti pretjerano povećanje krvnog pritiska.

Osobe sa zdravstvenim problemima ili starije osobe mogu imati nuspojave od konzumacije energetskih napitaka.
Rezultati su predstavljeni na konferenciji American Heart Association’s Epidemiology and Prevention piše Mail Online.

(Tportal)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas