Subota, 15 svibnja, 2021

Evo kako je UEFA kaznila Crvenu zvezdu zbog vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića

Nemojte propustiti

Evropska kuća fudbala je, naime, kaznila Zvezdu sa dvije domaće utakmice bez prisustva navijača, s tim da je ova druga uslovna, ako bi se izgred ponovio u narednih godinu dana.

UEFA je reagovala i kaznila Crvenu zvezdu zbog nemilih dešavanja na prvom meču u Beogradu sa Milanom.

Podsjetimo, svijet je obišao snimak u kome se čuje navijač Crvene zvezde kako vrijeđa Zlatana Ibrahimovića na nacionalnoj osnovi, dok ovaj mirno sjedio na tribini stadiona Rajko Mitić i kao rezervni igrač posmatra prvu utakmicu šesnaestine finala Lige Evrope.

To nije bio jedini incident. Delegati UEFA-e uočili su još niz nedostatke u organizaciji tog susreta, pa će Crvena zvezda naredne kvalifikacije za evropska takmičenja – skoro izvjesno za Ligu prvaka, početi pred praznim tribinama.

Evropska kuća fudbala je, naime, kaznila Zvezdu sa dvije domaće utakmice bez prisustva navijača, s tim da je ova druga uslovna, ako bi se izgred ponovio u narednih godinu dana. Osnov za kaznu je rasističko ponašanje njenih navijača. Pod taj termin “rasističko ponašanje“ UEFA svrstava i uvrede na nacionalnoj ili vjerskoj osnovi.

Na toj narednoj utakmici Zvezda će morati da igra sa parolom “NoToRacism“ (Ne rasizmu) sa UEFA-inim logom.

Također, zbog “provokativne poruke uvredljive sadržine“ Zvezda će morati da plati i novčanu kaznu od 25.000 eura, a još 5.000 će proslijediti na UEFA-in račun zbog kršenja bezbjednosnih protokola tokom pandemije koronavirusa. Posljedica toga što su na utakmici prekršena pravila o prisustvu navijača, što se nije poštovala socijalna distanca i što nisu bili primjenjeni svi higijenski propisi.

Pomenutih 30.000 eura Zvezda će morati da plati u narednih 90 dana. Uslovna kazna važi do 13. aprila 2022. godine.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto

Meteorološko ljeto počinje 1. juna, ali ljetni solsticij, koji će označiti početak astronomskog ljeta, događa se 20. juna. Svjetski...

Možda vas zanima i ovo