Subota, 25 rujna, 2021

Evo kako možete da olakšate vrele noći i dane bez klime

Nemojte propustiti

Za vrijeme paklenih vrućina ovi trikovi mogu biti veoma korisni, pogotovo ako kod kuće nemate klimu. Evo odličnih savjeta kako da se rashladite.

Dva ventilatora oponašaju efekat klime, samo ako ih dobro postavite – svaki na svoj kraj prostorije, ali tako da “tjeraju” vazduh u istom smjeru.

Osjećaj toplote se dodatno povećava ako je u kući vlaga, pa poslije tuširanja ili kuvanja prozračite, da se vlažan vazduh zamjeni suvim.

U kućama i stanovima donji prozori na zapadu i gornji na istoku bi svakako trebalo da budu otvoreni, jer će tako hladniji vazduh ulaziti unutra, a topao izlaziti. Ipak, kad su baš velike vrućine, bolje je ne otvarati prozore sve dok ne padne mrak, već stan u potpunosti zamračite.

Noću otvorite sve prozore, a strujanje vazduha pojačajte ventilatorom. Čak i ako imate klimu, ventilator će pomoći kako bi se hladni vazduh bolje raspršio, piše Telegraf.

Ako nemate klimu – improvizujte je tako što ćete ispred ventilatora stavite posudu sa ledom koji će ubrzati hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu gdje je vazduh najhladniji.

Kućni aparati čak i u stanju mirovanja proizvode toplotu pa ih je ljeti bolje u potpunosti isključiti. Tako ćete izbjeći nepotrebno grijanje prostora, ali i uštedeti na računima za struju.

Tokom vrućina nemojte bespotrebno zagrijavati vazduh paljenjem svjetla u stanu. Uživajte u svježem voću i povrću i sladoledima, a pomoći će vam i kuvanje u mikrotalasnoj koja ne proizvodi toliko toplote.

Ako stavite tendu ispred prozora, temperaturu u prostoriji možete smanjiti za oko 5° C. Za zamračivanje će bolje od roletne ili zavjese poslužiti i bijeli “venecijaneri” – svjetlo se lakše dozira, a bijela boja dodatno odbija toplotu. Veliki grijači su monitori i televizori pa ih isključujte iz struje ako ih ne koristite, a klasične sijalice zamenite štednim – kod običnih se čak 90 odsto struje pretvara u toplotu.

Ljeti su lan i svila bolji od pamuka. Koristiti lanene čaršave koje su dvostruko hladniji od pamučnih. Možete pokušati premjestiti dušek na pod, gdje je često i za stepen hladnije. Dobra opcija je i svilena posteljina koja koži omogućuje da diše.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Aleksandar Vulin: Za rat dovoljna jedna budala

“Ljudi koji vode Prištinu su velike kukavice, a od njih možete sve da očekujete”, kazao je Vulin. Ministar unutrašnjih poslova...

Možda vas zanima i ovo