Utorak, 31 siječnja, 2023

Evo kako pojedini vitamini djeluju na organizam

Nemojte propustiti

Vitamin A/beta-karoten jača imunitet, održava tkiva, učestvuje u formiranju zuba i kostiju i čuva vid. Prirodni izvori ovog vitamina su obogaćeno mlijeko, džigerica, žumance, tamnozeleno lisnato povrće, voće narandžaste boje.

zumanceVitamin D jača kosti i pomaže u prevenciji osteoporoze. Također, može da smanji rizik od kancera debelog crijeva, multipla skleroze i reumatoidnog artritisa, čuva vid i ublažava menstrualne grčeve. Prirodni izvori su mlijeko, sok, sojino mlijeko i cerealije (koje su obogaćene vitaminima), losos, sardine i žumance.

Vitamin E sprečava oštećenja DNK, koja su osnovni uzrok starenja ćelija. Koristi se u prevenciji srčanih oboljenja, kancera, gubitka memorije i katarakte. Jača imunitet. Prirodni izvori su pšenične klice, suncokretovo ulje, badem, lješnik, kikiriki i špinat.

Vitamin K ubrzava proces koagulacije, štiti kosti i može da umanji rizik od srčanih oboljenja. Prirodni izvori su zeleno lisnato povrće.

Folna kiselina potpomaže proces normalnog rasta ćelija i sprečava anemiju i defekte na porođaju. Također, može da redukuje rizik od srčanih oboljenja, hipertenzije, preranog porođaja, gubitka memorije, Alchajmerove bolesti, depresije i kancera. Prirodni izvori su zeleno lisnato povrće, sok od narandže, pšenične klice, kuhani suhi grah i sočivo.
(Oslobođenje)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo