Petak, 25 lipnja, 2021

Evo kako se zaštititi od komaraca, stršljena, zmija, meduza, krepelja…

Nemojte propustiti

Komarci, stršljani, zmije, meduze, krpelji… Insekti su to i životinje koje su nam najiritantnije ljeti. Izbjeći susretne s njima učinit će ovo ljeto mnogo ugodnije

Ilustracija
Ilustracija

Ljeti se povećava broj insekata i životinja koji vrebaju iz zemlje, zraka, ali i mora. Ovog je ljeta zbog poplava i učestalijih kiša, mnogo više komaraca nego inače. Nakon visokih riječnih vodostaja, kišni dani i lokve privlače komarce, čija je sezona u punom jeku. Dobro je znati da su komarci koji prenose zarazu u našoj zemlji rijetka pojava.

– Reakcije na ubod komarca su uglavnom lokalne; svrbež, crvenilo kože i oteklina u trajanju od nekoliko sati do dana. Kod manjih i običnih uboda komaraca ne treba činiti ništa. Sve će proći za nekoliko dana. Kod osoba koje su preosjetljive tj alergične na ubod komarca, reakcija može biti opsežna, čak i opća. Kod opsežnijih lokalnih i općih reakcija, ili višestrukih uboda potražite pomoć doktora, savjetuje dr. Tatjanom Nemeth-Blažić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Dnevnik.hr.

Od komaraca se možemo zaštiti postavljanjem mreže za kukce na prozore i vrata, nošenjem odjeće s dugim nogavicama i rukavima te korištenjem repelenata.

Krpelji

Šetnja prirodom donosi i opasnost od krpelja. Pojavljuju se na mjestima gdje ih je najteže uočiti. Tuširanje i presvlačenje odjeće nakon boravka u prirodi spriječit će neželjene situacije. Nakon boravka u prirodi važno se i pregledati kako bi krpleea s tijela uklonili što prije.

Pčele i ose

Ubod pčele ili ose izaziva bolnu crvenkastu oteklinu i ona u pravilu traje do 24 sata. Međutim, ukoliko ste alergični na njihov ubod moguć je anafilaktički šok (oticanje oko očiju, usana, jezika ili grla, otežano disanje, gušenje, povraćanje, svrbež, crvenkasti osip (urtikarija ili koprivnjača, pad tlaka, gubitak svijesti). Pčela na mjestu uboda ostavlja žalac. Njega odmah treba izvaditi, npr. noktom ili karticom iz novčanika ako je pri ruci, a kod jačih lokalnih ili alergijskih reakcija, treba potražiti pomoć liječnika.

– Smanjite mogućnost uboda izbjegavajući odjeću jarkih, pastelnih boja, upotrebu kozmetike ili parfema cvjetnih mirisa. Miris hrane privlači kukce, osobito ose, pa treba pripaziti kad se kuha ili jede na otvorenom, savjetuje dr. Nemeth.

Meduze

Prorijeđene su riblje vrste koje se hrane planktonima, zbog čega su meduze zauzele njihovo mjesto, stoji u najnovijem upozorenju FAO-a, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu. Ukoliko planirate posjetiti Jadran, trebate znati da su sve češća viđanja meduza uz obalu.

Meduze pri kontaktu s ljudskom kožom izazivaju crvenilo, pečenje i oteklinu.

– Priljepljene krakove što prije uklonite, premažite octom, limunom, alkoholom, uljem za sunčanje ili suhim pijeskom, te ih sastružite s kože. Ne odstranjujte ih golim rukama! Ozljeđeno mjesto isperite morem. Ne koristite za ispiranje običnu vodu! Premažite ozljeđenu kožu umirujućom kremom. Ako se na ozljeđenoj koži pojave mjehuri i ranice obratite se doktoru, ističe dr. Nemeth.

Iako je rasprostranjeno mišljenje da u slučaju da vas opeče meduza, to područje treba ‘zaliti’ mokraćom, to nije točno. Ne treba vam ničija mokraća, piše Scientific American. Zato što otrov iz lovki meduza aktivira svježa voda, a ljudska mokraća većim je dijelom sastavljena upravo od svježe vode. Zato će mokraća na meduzinoj opekotini izazvati još veću bol.

Pauci

U ljetnim mjesecima, na otvorenom smo više izloženi i paucima. Ugrizi većine pauka koji postoje u našoj zemlji, osim crne udovice, su bezopasni. Za ublažavanje simptoma ugriza pauka mogu se koristiti hladni oblozi ili krema za ublažavanje tegoba.

– Velik je oko 1,5 cm, crne boje, ima crvene točkice, ali i ne mora. Reakcija na ugriz je bol, a malo kasnije se mogu javiti vrlo jaki bolovi i grčevi mišića oko mjesta uboda, u mišićima trbuha i nogu, te poremećaj vitalnih organa. Liječenje se provodi u bolnici. U slučaju ugriza crne udovice hitno treba potražiti pomoć doktora kako bi se što ranije započelo s liječenjem, napominje dr. Nemeth.

Zmije

Uprkos nekim mitovima vezanim za odstranjivanje otrova, ili spriječavanje nejgovog djelovanja, dr. Nemeth savjetuje isključivo slijedeće korake.

– Umirite žrtvu ugriza. Treba izbjegavati svaki tjelesni napor. Ugriženi dio tijela mora mirovati. Imobilizirajte ugrizeni dio tijela koristeći udlagu ili povoj. Ukoliko je dostupno, najučinkovitiji oblik imobilizacije je čvrsti povez udlage elastičnim zavojem. Kontrakcije mišića ugrizenog dijela tijela samo će potaknuti širenje otrova, pa ovo treba izbjegavati što je dulje moguće. Odmah pozovite hitnu medicinsku pomoć ili povrijeđenog hitno odvezite u najbližu zdravstvenu ustanovu.

(Dnevnik.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pezić u žiži javnosti zbog istupa na Facebooku: Vjernici ne trebaju ići na svadbu gdje se služi alkohol, sluša muzika, muškarci i žene sjede...

Ovih dana Elvedin Pezić je žiži javnosti zbog istupa na svojoj Facebook stranici, a koja se odnosi na žene. Elvedin...

Možda vas zanima i ovo