Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Ko je sve u Vijeću ministara odbio proglasiti 11. juli Danom žalosti u BiH

Nemojte propustiti

“Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida”, kazala je ministrica Turković.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, te trojica ministara iz reda srpskog naroda Staša Košarac, Vojin Mitrović i Miloš Lučić su danas, na sjednici Vijeća ministara BiH, glasanjem protiv odluke o proglašenju 11. jula Danom žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini, a povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, potvrdili da negiraju sudski utvrđene činjenice o genocidu, objavila je zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

“Tražimo od nadležnog Tužilaštva Bosne i Hercegovine da ih pozove na krivičnu odgovornost zbog negiranja genocida u svrhu širenja mržnje. Također, tražim ostavku predsjedavajućeg Tegeltije i ministara Košarca, Mitrovića i Lučića zbog kršenja zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida te onemogućavanja Vijeća ministara BiH da donese odluku o izražavanju elementarnog poštovanja prema žrtvama genocida u Srebrenici”, objavila je Bisera Turković na svom Facebook nalogu.

Istakla je da na ovaj način ne samo da je spriječeno pravo žrtava genocida da se dostojanstveno obilježi Dan sjećanja u cijeloj državi, nego su svjesno i iz političkih motiva negirane sudski dokazane činjenice o genocidu u Srebrenici.

“Ovo je duboko nehuman i neljudski čin kojim se dodatno vrijeđaju žrtve genocida te daje podrška onima koji su počinili genocid”, naglasila je Turković.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dostavljač otpušten nakon što je poslao privatnu poruku djevojci kojoj je donio hranu: “Ej, kakva je bila hrana jučer”

Regionom se širi screenshot navodne poruke jednog dostavljača iz Srbije mušteriji. "Ej, kakva je bila hrana jučer? Dostavljač", može se...

Možda vas zanima i ovo