Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Evo koje će se mjere u FBiH ublažiti, a koje ostaju na snazi: Nema ništa od otvaranja tržnih centara, đaci u školu neće do daljnjeg

Nemojte propustiti

Razmišlja se o mnogim mjerama koje bi stavili van snage, ali one nisu još precizirane.

Član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na današnjoj konferenciji za medije kazao je da je epidemiološka situacija u Federaciji dobra te najavio da će se postepeno krenuti sa ukidanjem mjera.

Iako nije mogao preciznije govoriti o njima, poznato je koji su prijedlozi pred članovima Štaba.

Navodno, razmišlja se o mnogim mjerama koje bi stavili van snage, ali one nisu još precizirane. Ipak, vjerovatno će se omogućiti ljetnim baštama da rade.

Također, trebalo bi biti omogućeno okupljanje u hotelskim kapacitetima u većem broju ljudi, vjerovatno do 15 osoba.

Izvjesno je da će se omogućiti rad gradskom i prigradskom prijevozu.

Vjerovatno će doći i do liberalizacije kada je u pitanju kretanje starijih od 65 i mlađih od 18 godina. Kako saznajemo oni će se i dalje moći kretati samo po tri dana u sedmici (stariji ponedjeljkom, srijedom i petkom, a mlađi utorkom, četvrtkom i subotom), piše Radiosarajevo.ba.

Međutim, period od 08 do 13 za kategoriju starijih od 65 godina, odnosno od 14 do 20 za djecu, trebao bi biti produžen na čitav dan.

Također, izvjesno je da će stomatolozima biti omogućen rad.

Iako se o prijedlozima raspravlja konstantno, izvjesno je da bi naredbe mogle biti izdate u četvrtak, a mjere bi na snagu stupile 14. maja, odnosno sredinom mjeseca.

Preminulo 109 osoba u BiH

U protekla 24 sata na području FBiH je testirano ukupno 382 uzorka i nije bio registriran nijedan pozitivan slučaj.

U Federaciji BiH je 993 potvrđena slučaja oboljenja COVID-19, dok je 35 osoba preminulo, a oporavilo se 637. Obavljeno je 23.309 testova, a pod nadzorom se nalazi 6.927 osoba.

U RS-u je 1.129 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, dok su preminule 74 osobe, a oporavljenih je 461. Testirano je 18.442 ljudi, a pod nadzorom se nalazi njih 4.021.

U Brčkom je zaraženo 19 osoba, preminule su četiri, a oporavljeno 16. Urađeno je 567 testiranja na koronavirus, a pod nadzorom se nalaze 384 osobe.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo