Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Evo koje nam novine donose predložene izmjene zakona? Za prebrzu vožnju kazna od 1.000 do 2.000 KM; Vozačke dozvole C, CE, D i DE će važiti pet godina

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Kategorije C, CE, D i DE i potkategorija C1, D1, C1E i D1E s rokom važenja od pet godina. Osobama starijim od 65 godina vozačka dozvola bi se izdavala s rokom važenja od tri godine.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je nove izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojima je predviđeno povećanje novčanih kazni za najteže saobraćajne prekršaje.

– Inicijativa Ministarstva, između ostalog, jeste da se za određene najteže prekršaje poveća iznos novčane kazne (od 1.000 do 2.000 KM). Konkretno, ova kazna bit će izrečena vozaču koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je viša za 50 kilometara na sat od dozvoljene. Ova novčana kazna predviđena je i za vozača koji upravlja vozilom ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata i kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila. Istu kaznu dobit će vlasnik koji dozvoli da njegovim vozilom upravlja osoba koja na to nema pravo, odnosno osoba koja nema pravo da upravlja tom kategorijom vozila. Također, ovu kaznu dobit će i osoba koja upravlja vozilom prije stjecanja vozačke dozvole – pojasnili su za „Avaz“ iz Ministarstva.

Između ostalog, predlaže se da se vozačka dozvola B kategorije prvi put izdaje s rokom važenja od dvije godine te prilikom svakog narednog produženja s rokom od 10 godina.

Vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorija A1 i B1 izdavale bi se s rokom važenja od 10 godina. Kategorije C, CE, D i DE i potkategorija C1, D1, C1E i D1E s rokom važenja od pet godina. Osobama starijim od 65 godina vozačka dozvola bi se izdavala s rokom važenja od tri godine.

Ešref Gačanin, predsjednik Udruženja konsultanata inžinjera BiH, smatra da je Zakon dobro postavljen.

– Predviđene kazne su adekvatne za građane BiH, s obzirom na njihova primanja i posljedice koje one izazivaju. Nedostaje veća kontrola nad provođenjem odredbi zakona. Također, nedostaje i obuke građana o tome šta će se desiti ako osoba telefonira dok vozi, prekoračuje dozvoljenu brzinu ili ne drži odstojanje – smatra Gačanin.

Ističe kako mnogi nisu svjesni neodgovornog ponašanja u saobraćaju.

– Povećanje kazni može imati efekta, ali veći efekt bi imalo obrazovanje ljudi. Potrebna je i dodatna obuka policajaca koji će provoditi zakon – ističe Gačanin.

Kazne i za tehničke preglede

– Inicijativa Ministarstva je da se kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 KM kazni pravno lice ako proglasi tehnički ispravnim vozilo za koje se nakon obavljenog pregleda utvrdi da ne ispunjava bilo koji od uvjeta u pogledu tehničke ispravnosti – pojasnili su.

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo