Utorak, 26 listopada, 2021

Evo koje probleme u kući možete riješiti biberom

Nemojte propustiti

Biber može začiniti gotovo svako jelo, a ljubitelji ne mogu bez njega. No biber može pomoći i u nekim manjim problemima u kući i oko nje.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Začepljen nos

Kod prehlade ponekad nema ništa gore nego nemoć od začepljenog nosa. Osjećaj da ne možete disati kako treba može biti gori od temperature i kašlja. Stručnjaci kažu da je u tom slučaju biber pravi domaći lijek. Samo ga posipajte po hrani koju jedete u malo većoj količini i odmah će vam pomoći.

2. Čuva obojenu odjeću

Da, i to zvuči kao čudan savjet, ali kanadski magazin Reader’s Digest tvrdi da papar pomaže kod očuvanja boja na odjeći. Savjetuju da u jednom pranju koristite jednu punu kašiku bibera i on će spriječiti da vatreno crvena ili lijepa žuta boja postane isprana i blijeda.

3. Nepozvani gosti u vrtu

Za sve ne koji su povlašteni i žive u prirodi, biber može pomoći i kod nepozvanih gostiju u vrtu i dvorištu, odnosno jelena. Sigurno je prekrasno biti okružen prirodom i životinjama, ali nije baš tako sjajno ako pojedu vaš mukotrpni rad u vrtu. Posipate li zemlju i vrt biberom, jeleni će navodno pronaći neko drugo mjesto gdje će se hraniti.

4. Mravi u kući

Biber može otjerati i mrave u kući kojih se ponekad zaista teško riješiti. Znaju se zavući u svaki ugao kuće, ulaziti u kutije s namirnicama i hranu. Stavite biber na tanjurić ili u malu plitku posudicu i miris bi ih trebao potjerati.

(Depo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo