Ponedjeljak, 26 srpnja, 2021

Evo koje zemlje najviše traže radnike

Nemojte propustiti

Poslodavci širom svijeta suočavaju se ove godine s poteškoćama u pronalaženju potrebnih kadrova, a prosječno čak 38 odsto njih u četrdesetak zemalja, obuhvaćenih anketom, ističe da se susreće s takvim problemom.

Prema istraživanju koje je uradila agencija za privremeno zapošljavanje Menpauer, s najtežom  “nestašicom talenata” suočavaju se poslodavci u Japanu, dok je ta stopa najslabija u Španiji i Irskoj, navodi se u studiji, piše Blic.

Ovakvi rezultati ne čude, ukoliko u obzir uzmemo one iz prethodnih godina. “Manpower” svake godine pravi ovakvu vrstu istraživanja, a rezultati su od 2008. godine manje-više slični.

To pokazuje da je u zemljama koje muku muče sa nestašicom kadrova, ovaj problem hronične prirode.
Prema istraživanju pomenute agencije, u prosjeku 38 odsto poslodavaca u zemljama obuhvaćenim anketom ima problem sa nedostatkom kadrova.

Situacija je najkritičnija u Japanu, gdje se sa ovim problemom susreće nevjerovatnih 83 procenta poslodavaca. U stopu ih prate Brazil sa 68, Indija sa 61, odnosno Turska i Hongkong sa 58 procenata poslodavaca koji se suočavaju sa manjkom odgovarajućih kandidata za posao.

Što se njemačkih poslodavaca tiče, njih 39 odsto ima poteškoća sa manjkom kvalifikovanih kadrova, dok su Kina i SAD na 35 posto.

Članice EU Bugarska i Rumunija takođe kubure sa manjkom odgovarajućih kadrova, te čak 54 procenta tamošnjih poslodavaca jednostavno nema koga da zaposli.

U Hrvatskoj je taj procenat nešto niži, i iznosi 52 odsto, dok su u najmanjem problemu slovenački poslodavci, gdje tek svaki četvrti ima poteškoću u pronalaženju odgovarajućih kandidata za zaposlenje.
Što se tiče začelja ove liste, apsolutni šampioni su Irci, gdje svega tri posto poslodavaca ima problem sa “nestašicom talenata.” Slično je i u Španiji, Slovačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji i Južnoj Africi.

Deset poslova za koje je najteže pronaći odgovarajuće kandidate, barem prema rezultatima ove studije jesu:

1 – Stručni trgovački radnici
2 – Inženjeri
3 – Predstavnici prodaje (Sales Representatives)
4 – Tehničari
5 – Stručna lica u oblasti računovodstva i finansija
6 – Menadžemnt i upravljačke funkcije
7 – IT inženjeri
8 – Vozači
9 – Sekretarice i administrativno osoblje
10- Fizički radnici

Kao najčešći uzrok problema u pronalaženju potrebnih kadrova jeste nedostatak tehničke kompetentnosti, koji je ubedljivo najzastupljeniji razlog,daleko ispred problema radnog iskustva ili stečene kvalifikacije (diplome), ili pak visokih očekivanja kandidata.

Problem u dolaženju do željenih kadrova povećava se s veličinom kompanije, ističu u “Menpaueru.”

U Francuskoj svaki treći poslodavac (29 odsto) ima poteškoća u zapošljavanju, i to uglavnom zanatlija i kvalifikovanih radnika, vozača i administrativnog osoblja.

Ova proporcija veća je u odnosu na prošlu godinu, kada je njih 21 odsto prijavilo takav problem.

Odogovrni iz Menpauer grupe ističu da je pred kompanijama u 2015. veliki izazov da ovaj problem reše organizovanjem kratkih kurseva ili obuka za profile za kojima imaju potrebu.

Istraživanje je obuhvatilo 41.748 poslodavaca iz 42 zemlje sveta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gordana Tadić razriješena dužnosti glavne tužiteljice BiH

Do pravosnažnosti odluke – Gordana Tadić neće biti biti udaljena sa mjesta glavne državne tužiteljice, što je do sada...

Možda vas zanima i ovo