Utorak, 2 ožujka, 2021

Evo kojim se redoslijedom javljaju simptomi korone, treći dan je ključni

Nemojte propustiti

Stevandić izrevoltiran napustio emisiju FTV-a nakon rasprave s profesorom Kurtćehajićem

"Bosna je preživjela Osmansko carstvo, Austro-Ugarsko carstvo, SHS, KSHS, Jugoslaviju i opstat će", zaključio je profesor Kurtćehajić. “Prvo pitanje na...

Vandalizam u Mostaru: Razbijen displej sa porukama podrške generalu Armije RBiH Atifu Dudakoviću

Dudaković je hospitaliziran u u klinici Podhrastovi u Sarajevu zbog komplikacija izazvanih koronavirusom, nakon čega su na displeju u...

Oštra poruka Željka Komšića: Ko mi ima pravo zabraniti da se krećem zemljom? Ako treba da se tučemo, tući ćemo se…

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić posjetio je jučer Stolac i tom prilikom se...

Šta sve otkrivaju “Transkripti genocida”? Radovan Karadžić kazao da se ne kaje zbog Srebrenice: Poslije ćemo se juriti sa Turcima po šumama

Memorijalni centar Srebrenica završio je istraživački projekat "Genocide papers" ili "Transkripti genocida", koji je praktično skup pretraživih stenograma/transkripata sjednica...

Nakon posmatranja hiljade pacijenata u Kini, tamošnje su bolnice identificirale obrazac simptoma među pacijentima

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je čak 40 posto slučajeva korona virusa asimptomatskih nositelja, a 20 posto simptomatskih slučajeva razvije ozbiljnu kliničku sliku.

Među pacijentima koji razviju simptome, temperatura i kašalj obično se javljaju prvi, a često ih prate grlobolja, glavobolja, bolovi u mišićima, mučnina ili proljev (premda se u težim slučajevima gastrointestinalni problemi mogu pojaviti ranije tokom infekcije), prenosi Science Alert.

Oboljeli mogu imati i poteškoće s disanjem pet dana nakon pojave simptoma. No, simptomi se uglavnom ne pojavljuju odmah nakon što je osoba zaražena. Srednje razdoblje inkubacije virusa je oko četiri do pet dana, prema CDC-u.

Za to vrijeme zaražena osoba vjerovatno još neće znati da je bolesna, ali virus može širiti dalje i tijekom presimptomatske faze.

SIMPTOMI IZ DANA U DAN

Nakon posmatranja hiljade pacijenata u Kini, tamošnje su bolnice identificirale obrazac simptoma među pacijentima s covidom-19.

1. dan – Javljaju se blagi simptomi. Pacijenti obično imaju povišenu temperaturu, praćenu kašljem. Manjina je možda imala proljev ili mučninu jedan ili dva dana prije toga, što bi mogao biti znak ozbiljnije infekcije.

3. dan – Toliko je vremena prosječno trebalo prije no što su pacijenti u Wenzhou zaprimljeni u bolnicu nakon pojave simptoma. Studija je također pokazala da su hospitalizirani pacijenti treći dan bolesti razvili upalu pluća.

5. dan – U težim slučajevima simptomi bi se mogli pogoršati. Pacijenti mogu imati poteškoća s disanjem, osobito ako su stariji ili imaju neko postojeće zdravstveno stanje.

7. dan – Toliko je vremena prosječno trebalo prije no što su pacijenti u Wuhanu zaprimljeni u bolnicu nakon pojave simptoma. Ostali pacijenti u Wuhanu osjetili su nedostatak daha na ovaj dan.

8. dan – Do ovog dana kod težih slučajeva razvije se upala pluća, otežano disanje ili akutni respiratorni distres sindrom (ARDS), bolest koja može zahtijevati intubaciju. ARDS je često smrtonosan.

9. dan – Neki su pacijenti iz Wuhana na ovaj dan razvili sepsu, infekciju uzrokovanu agresivnim imunološkim odgovorom.

10. i 11. dan – Ako su se simptomi pogoršali, pacijent će u ovom trenutku biti primljen na jedinicu intenzivne njege. Kod ovih pacijenata bolovi u trbuhu i gubitak apetita izraženiji su nego kod blažih slučajeva.

12. dan – Jedna studija iz Wuhana pokazala je da je u prosjeku potrebno 12 dana da osoba budu primljena na jedinicu intenzivne njege. Ozdravljeni pacijenti mogu vidjeti kako im se temperatura povlači nakon 12 dana.

16. dan – Prema istraživanju Wuhan, pacijenti mogu vidjeti kako se njihov kašalj povlači na ovaj dan.

17. do 21. dan – Pacijenti u Wuhanu ili su se oporavili od virusa i otpušteni iz bolnice ili su preminuli nakon 2,5 do 3 sedmice.

27. dan – Neki pacijenti ostaju duže u bolnici. Prosječni boravak pacijenata iz Wenzhoua bio je 27 dana.

No, samo zato što je pacijent napustio bolnicu, ne znači da je njegova borba s covidom-19 gotova. Naime, pojedine osobe koje su preboljele covid izvijestile su da su mjesecima imali simptome koronavirusa, uključujući bol u prsima, otežano disanje, mučninu, lupanje srca i gubitak okusa i mirisa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Stevandić izrevoltiran napustio emisiju FTV-a nakon rasprave s profesorom Kurtćehajićem

"Bosna je preživjela Osmansko carstvo, Austro-Ugarsko carstvo, SHS, KSHS, Jugoslaviju i opstat će", zaključio je profesor Kurtćehajić. “Prvo pitanje na...

Možda vas zanima i ovo