Subota, 12 lipnja, 2021

Evo koju poruku nosi izjava koju je papa poklonio Miloradu Dodiku

Nemojte propustiti

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, sastao se jučer s papom Franjom u Vatikanu.

Papa Franjo je, između ostalog, Dodiku poklonio zajedničku izjavu (Deklaraciju o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot) koju je papa u februaru potpisao sa velikim imamom džamije Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyibom.

“A da, kada ste iz Bosne i Hercegovine, evo vam i ovo” rekao je papa Franjo, nakon čega je Dodiku poklonio izjavu koju su potpisali papa i imam Al-Tayyib u Abu Dhabiju.

Smatra se da “Deklaracija o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički suživot” nije samo prekretnica u odnosima između kršćanstva i islama, nego je također poruka s jakim utjecajem na međunarodnu scenu.

Historijska „Deklaracija bratstva“ potpisana je na međureligijskom skupu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u sklopu jačanja veza Vatikana s muslimanskim svijetom.

Deklaracija poziva na mir među državama, religijama i rasama.

U Deklaraciji se navodi da će zajedno poduzeti potrebne napore u okviru borbe protiv ekstremizma.

„Deklaraciju bratstva“ su potpisali u ime svih žrtava rata, progona i nepravde u svijetu.

„Odlučno izjavljujemo da religije nikada ne smiju poticati na rat, mržnju, neprijateljstvo i ekstremizam niti smiju poticati nasilje i prolijevanje krvi“, navodi se u tekstu Deklaracije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo