Evo koliku ćete platu dobiti po novom zakonu o doprinosima i porezu! | | Bh-index

Evo koliku ćete platu dobiti po novom zakonu o doprinosima i porezu!

Izdvojeno    Datum: 08.10.2019.    
Autor: Redakcija


Agencija Fin Profi napravila je analizu trenutnog stanja doprinosa i onoga što će nastupiti nakon usvajanja novog zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je i u parlamentarnu proceduru uputila prijedloge zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH. Sudeći po predloženom realni sektor će ponovo biti oštećen.

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine insistira da se uz najavljeno smanjenje stope doprinosa sa sadašnjih 41,5 posto na 32,5 posto i proširenje poreske osnovice, jer se Prijedlogom predviđa oporezivanje kompletne plate. Vlada FBiH se zakonski obavezuje na postepeno smanjenje stopa doprinosa u narednim godinama, u skladu sa rastom javnih prihoda.

Agencija Fin Profi napravila je analizu trenutnog stanja doprinosa i onoga što će nastupiti nakon usvajanja novog zakona o doprinosima i porezu na dohodak FBiH, koju Akta.ba prenosi u nastavku.

Foto: Akta.ba

Podsjećamo, Vlada FBiH je umjesto ranije predloženih 33,5 posto, sada je spustila doprinose na 32,5 posto. Činjenica je i da više neće biti neoporezivih dijelova plate, poput toplog obroka, prijevoza i regresa kao što je do sada bio slučaj. Ipak, sada će sva davanja radnicima biti opreziva, prenosi Akta.ba.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.