Petak, 18 lipnja, 2021

Evo šta donosi novi zakon: 100 KM kazne ako zapalite u kafiću, vlasniku objekta i do 2.500 KM

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Prema novom Zakonu, sa 100 KM kaznit će se osoba koja zapali cigaretu u zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu.

Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje usvojen je prekjučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH sa čak 63 glasa. Da bi stupio na snagu, mora proći i u Domu naroda Federalnog parlamenta, piše Avaz.ba.

Ovim zakonom zabranjuje se upotreba svih duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestu rada i u javnom prijevozu, kao i u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

– Provođenje zabrane pušenja obavezni su osigurati vlasnik i korisnik prostora. U prostorima mora biti postavljen grafički znak zabrane pušenja i tekst “zabranjeno pušenje”. Ne smiju biti postavljene pepeljare ili druge posude koje mogu služiti za odlaganje pepela – navodi se.

Pušenje će biti dozvoljeno za korisnike usluga u službama i odjelima za zaštitu mentalnog zdravlja u zdravstvenim ustanovama, u drugim ustanovama koje pružaju psihosocijalnu rehabilitaciju osobama s duševnim smetnjama, u ustanovama za palijativnu njegu, ustanovama za njegu starih osoba, kao i u ustanovama namijenjenim za izdržavanje kazne, ako i kada mogu biti uspostavljene posebne prostorije za pušenje odvojene od nepušačke zone, kao i na aerodromima.

Zakonom je definirana i zabrana reklamiranja duhanskih proizvoda, a, također, predviđene su i kazne.

– Novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM kaznit će se pravno lice koje ne zabrani upotrebu duhanskih proizvoda. Od 300 KM do 1.000 KM kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu. Od 500 KM do 2.500 KM kazna je za vlasnika i korisnika prostora. Od 1.500 KM do 5.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice koje ne odredi posebnu prostoriju za pušenje.

Od 10.000 KM do 15.000 KM kaznit će se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih proizvoda ako ne istakne podatke, odnosno prodaje duhanske proizvode suprotno članovima ovog zakona – pojašnjeno je.

Sa 100 KM kaznit će se osoba koja zapali cigaretu u zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu.

– Pozdravljamo odluku parlamentaraca i zahvaljujemo što su stali na stranu zdravlja i tako opravdali povjerenje građana. Vjerujemo da delegati Doma naroda dijele istu odgovornost i podržavaju unapređenje javnozdravstvenih politika koje spašavaju ljudske živote – istakli su iz Udruženja „Progresivni razvoj organizacija i individua“ (PROI), koje je od početka učestvovalo u izradi ovog zakona.

Dodali su da njegovo usvajanje podržava više od 70 posto građana, a podršku je dalo i 114 organizacija posvećenih javnom zdravlju iz cijele Evrope, kao i Delegacija EU, Svjetska zdravstvena organizacija, Ambasada Švicarske i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

– Pozivamo javnost da nastavi pratiti kampanju „Smeta mi“ na društvenim mrežama i uključi se u proces stvaranja zdravijeg okruženja za generacije koje dolaze – zaključili su, prenosi “Avaz.ba”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo