Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Evo šta hoće SNSD i HDZ: Ovo je njihov prijedlog zakona kojim bi strane sudije trebalo da budu izbačene iz Ustavnog suda BiH

Nemojte propustiti

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u odredbama Ustava BiH kojima je regulisana mogućnost izmjene načina izbora trojice stranih sudija koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

U prijedlogu zakona kojim bi strane sudije trebalo da budu izbačene iz Ustavnog suda BiH, a koji je pravni tim SNSD-a uputio na usaglašavanje, predviđeno je da Predsjedništvo BiH imenuje, a Dom naroda da potvrđuje izbor troje domaćih sudija

Ovim zakonskim rješenjem, koje je SNSD uputio na usaglašavanje strankama iz Republike Srpske u parlamentu BiH i predstavnicima hrvatskog naroda, predviđeno je da budu imenovana dvojica sudija iz Federacije BiH /FBiH/ i jedan iz Republike Srpske.

– Izabrane sudije pripadaju različitim narodima, a trojici stranih sudija Ustavnog suda BiH prestaje mandat danom izbora sudija u skladu sa ovim zakonom – navodi se u predloženom zakonu.

Kada je riječ o potrebnoj stručnosti i kvalifikacijama, u predloženom zakonu navodi se da se “za sudiju Ustavnog suda bira državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda”.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da je ustavni osnov za njegovo donošenje sadržan u odredbama Ustava BiH kojima je regulisana mogućnost izmjene načina izbora trojice stranih sudija koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Foto: Ustavnisud

Kao razlog za donošenje ovog zakona, navodi se potreba da BiH obezbijedi vlastiti suverenitet koji je sadašnjim načinom izbora troje stranih sudija Ustavnog suda ograničen.

– Potrebno je u skladu sa ustavnom mogućnošću obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH koje bi birao organ BiH. Kao samostalni i nezavisni organ, Ustavni sud bi trebalo da predstavlja instituciju u kojoj bi državni subjektivitet BiH najviše došao do izražaja – navodi se u obrazloženju zakona.

Kao argument za usvajanje predloženog zakona navodi se i mišljenje Evropske komisije o članstvu BiH u EU iz 2019. godine, u kojem se ističe, između ostalog, da treba ojačati profesionalnost i nezavisnost sudija Ustavnog suda BiH, počevši od unapređenja kriterijuma za njihov izbor i postupaka imenovanja, te da je potrebno riješiti pitanje međunarodnih sudija u tom sudu.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Razočarenje za mnoge koji će ljetovati u Crnoj Gori: Evo šta se sve zabranjuje

U Crnoj Gori se zabranju žurke i muzički festivali, kao i bilo kakvo masovno okupljanje u zatvorenom prostoru. Zbog nepoštovanja...

Možda vas zanima i ovo