Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Evo šta piše u optužnici Tužilaštva BiH za poznatog TV voditelja: Šta je optuženi Fikret Hodžić uradio sa 400.000 maraka?!

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Tužilaštvo BiH je na osnovu finansijske istrage utvrdilo da je optuženi Hodžić u periodu od 3. aprila do 4. maja 2020. godine, osim plaćanja uvoznih dažbina, vršio i druga plaćanja i isplate u BiH i inozemstvu u ukupnom iznosu od 400.000 KM.

Optuženi u slučaju „Respiratori“ Fikret Hodžić, poznati TV voditelj i vlasnik kompanije „Srebrena malina“ koja je uvezla u BiH 100 respiratora iz Kine u BiH u vrijednosti od 10,5 miliona KM, raspolagao je novcem koji mu je uplatila Vlada FBiH za respiratore na način da je plaćao uvozne dažbine i troškove postupka uvoza, navedeno je u optužnici Tužilaštva BiH, prenosi Avaz.

Sud BiH, podsjećamo, potvrdio je 30. decembra optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević. Oni su optuženi i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2,9 miliona KM.

Prema detaljima iz optužnice, Tužilaštvo BiH je na osnovu finansijske istrage utvrdilo da je optuženi Hodžić u periodu od 3. aprila do 4. maja 2020. godine, kada su rješenjem Suda BiH blokirana sredstva „Srebrenoj malini“ u iznosu od 1.096.520 KM, osim plaćanja uvoznih dažbina, vršio i druga plaćanja i isplate u BiH i inozemstvu u ukupnom iznosu od 400.000 KM.

No, tužioci smatraju da je 27. aprila, nekoliko dana nakon što je 80 respiratora stiglo u Sarajevo, Hodžić podigao u gotovini s računa 100.000 KM koje je upotrijebio na njemu poznati način, ali da je u cilju prikrivanja ove isplate i svrhe korištenja 5. maja izdao nalog knjigovođi u firmi da sačini odluku o povećanju blagajničkog maksimuma na 120.000 KM.

Hodžić je u zahtjevu knjigovođi tražio da odluka datira s danom 27. april, nakon čega je, u cilju prikrivanja ovih novčanih sredstava, tražio da se napravi odluka o raspodjeli novca za navodni otkup malina, što je V. K. učinila.

U optužnici je navedeno da je Hodžić novac za koji je znao da je pribavljen krivičnim djelom držao, a zatim njime raspolagao i koristio u privrednom poslovanju.

Novalić i Solak su navedeni novac prikrivali i koristili neistinite poslovne isprave kao da su istinite te da su u poslovne knjige, isprave i spise unijeli neistinite podatke.

Na spisku svjedoka u ovom predmetu nalazi se 67 osoba koje će tužioci pozivati zavisno od redoslijeda izvođenja dokaza. No, zanimljivo je da se na spisku, osim Ane Bavrke, koju je Hodžić prijavio kao zaposlenicu, nalazi njegov brat Redžep, inače jedan od suvlasnika „Srebrene maline“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo