Utorak, 30 studenoga, 2021

Evo šta pomaže našoj probavi, ali i struku

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Polagano žvakanje hrane, za koje nutricionisti ističu kako je jedino ispravno, pomaže našoj probavi, ali i struku!

Koliko su vas puta roditelji upozoravali kako ne smijete cijeli obrok strpati u sebe u roku jedne minute? I, budite iskreni, koliko se vi tog naputka držite danas u odrasloj dobi?

Polagano žvakanje hrane, za koje nutricionisti ističu kako je jedino ispravno, pomaže našoj probavi, ali i struku! Naime, polagano žvakanje hrane daje našem mozgu dovoljno vremena da shvati kada smo pojeli dovoljno hrane i kada smo siti, piše Ordinacija. U pravilu, taj signal dolazi znatno kasnije nego što osjetimo punoću želuca i redovno rezultira bolovima u trbuhu. S vremenom, također rezultira nakupljanjem suvišne težine.

Mnoga su istraživanja dokazala ovu tvrdnju, od kojih je najnovije ono stručnjaka Teksaškog kršćanskog Univerziteta. Američki su istraživači ustanovili kako polagano žvakanje i manji zalogaji doprinose tome da se osjećamo sitima sat vremena nakon obroka, dok brzo žvakanje i veliki zalogaji gotovo uvijek rezultiraju glađu sat vremena poslije.

Jednako tako, ispitanici koji su polakše žvakali pili su više vode, što je olakšalo da se brže osjećaju sitima. Na kraju, oni su konzumirali 88 kalorija manje nego “brži jedači”.

“Usporavanje brzine žvakanja može pomoći smanjiti unos energije i zatomiti glad, pa čak i povećati uživanje u obroku”, savjetovala je Meena Shah, voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo