Utorak, 26 listopada, 2021

Evo šta rade djeca bogatih i uticajnih roditelja u BiH

Nemojte propustiti

zlatna mladez

Kada je u pitanju zlatna mladež Bosne i Hercegovine, odnosno djeca bogatih i uticajnih roditelja, oni ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH

Djeca bogatih i uticajnih roditelja po pravilu se odlikuju javnim razmetanjem bogatstva, te bahatim, neodgovornim ponašanjem za koje ne snose sankcije koje bi u istom slučaju snosili pripadnici nižih slojeva. Kada je u pitanju zlatna mladež Bosne i Hercegovine, oni ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme, piše portal source.ba. Krenimo redom.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija imaju samo jednu kćer – Jasminu. Završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, nakon čega je školovanje nastavila u Holandiji, završivši postdiplomski u Amsterdamu. Danas je vlasnica i direktorica marketinške agencije ‘Fabcat’.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) ima tri sina: Isaka (iz prvog braka), te Irhada i Farisa iz braka sa Azrom Radončić, od koje se razveo pred izbore 2012. godine. Irhad u Sarajevu među svojom rajom poznat po ‘veselim’ zabavama koje organizira u Radon Plazi.

Adnan Branković, sin je bivšeg premijera Nedžada Brankovića. On je izbačen sa fakulteta Webster u Beču 2010. godine zbog navodnog incidenta. Već je poznato kako je njegov otac upotrebljavao svoju moć kako bi prikrivao razuzdan život svog sina, no u ovom slučaju očito nije bilo pomoći. Školska godina na ovom univerzitetu košta oko 15 hiljada američkih dolara, a nastavak školovanja Brankovića mlađeg bio je nešto jeftiniji. Adnan se prebacio na Sarajevo School of Science and Technology Ejupa Ganića, a cijena jednogodišnjeg školovanja na Ganičevom Univerzitetu je oko 5 hiljada eura. 2011. godine radio je kao predsjednik Centra za Obrazovanje i Demokratiju koji je punopravni član Europskog pokreta Bosne i Hercegovine. Prošle godine Adnan je upisao master studij IMB (International Full Time Master Programme in Business Administration) u Ljubljani, piše spomenuti portal.

Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija ima troje djece. Najstarija, Dina, živi i studira u Beogradu. Salko Zlatko i Asja Zara, sin i kćer iz braka sa Aminom Lagumdžijom, trenutno se školuju u privatnim sarajevskim školama. Salko Zlatko pohađa Internacionalnu srednju školu u Sarajevu i iznimno je dobar matematičar. On je na 11. juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, osvojio najviše bodova, te je BiH predstavljao i na 17. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Antaliji u Turskoj.

Adis Bunjo, sin uspješnog biznismena i vlasnika auto-kuće Bunjo d.o.o u Sarajevu je završio Ekonomski fakultet. Trenutno je generalni direktor u firmi “TRIAB Škoda”, koja se bavi prodajom i servisiranje brenda Škoda. Bunjo je od 2006. godine se bavi prodajom automobila. Naime, u Renaultu je počeo da radi kao prodavač, a tri godine poslije imenovan je za direktora marketinga Renaulta i Dacije za BiH, gdje je radio sve do 2013. godine kada prelazi u firmu “TRIAB Škoda”. On je prošle godine dobio nagradu za menadžer – dilera godine, kao najmlađi član škodine mreže.

Sin Sulejmana Tihića, AnvarTihić, odlučio se za pravničku profesiju. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, zaposlio se u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Tihićeva mlađa kćerka Azra studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Dodikova djeca su pokazala veliku sposobnost kada je posao u pitanju. Naime, sin Igor, koji je studirao na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bocconi sveučilišta u Milanu, sada je suvlasnik poduzeća u vrijednosti od 2.625.095 KM. Njegova starija sestra, Gorica Dodik Tršić radi u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu suradnju Republike Srpske. Tako je Gorica, nakon završene srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci i fakulteta koji je završila na Cipru (smjer General Business Administration), 2011. godine dobila posao u državnoj službi. jer je ‘pokazala najbolje sposobnosti’ među desetak mladih kandidata. Pored državnog posla, ona je i izuzetno uspješna tajkunica, šefica radija, vlasnica brojnih lokala i stanova, piše Source.

Bivši član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović ima dvije kćerke, Anu i Borjanu, a obje su fakultete završile u Banjoj Luci. Borjana Radmanović-Petrović, dugo je bila glavna i odgovorna urednica banjalučkih Nezavisnih novina, a nakon toga je postala glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo