Subota, 4 prosinca, 2021

Evo šta Radončićevi tjelohranitelji drže u specijalnim torbicama od koji se nikad ne odvajaju!

Nemojte propustiti

Osim takozvane paramedicine, ima i dodatnu, „pravu“ hitnu medicinsku pomoć, koja je smještena u njegovom automobilu i koja se ni po čemu ne razlikuje od opreme koju imaju automobili klasične hitne pomoći – piše Slobodna Bosna.

Nije tajna da utemeljitelj „Avaza“, lider SBB-a i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić iznimnu pažnju poklanja vlastitoj sigurnosti. I prije nego što je ušao u visoku politiku, Radončić se Sarajevom kretao u blindiranom vozilu, isključivo u pratnji brojnih zaštitara.

Posebno nakon ponovnog izbora za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić je dodatno podigao ojačao zaštitni ‘zid’ oko sebe. Prvi put, njegovi zaštitari prate ga na svim javnim mjestima s takozvanom paramedicinom, što je mnogima upalo u oči s obzirom na to da takvu opremu ne koriste zaštitari u BiH, a ni u regiji.

Stoga su se mnogi upitali šta se, zapravo, nalazi u torbicama koje vise oko vrata Radončićevih zaštitara.

Kako piše portal Slobodna Bosna, njegovi tjelohranitelji nose torbice tzv. paramedicini, što je naziv kojim se u vojno-policijskoj terminologiji označava osnovni komplet medicinskih sredstava za pružanje prve pomoći u slučaju povrede ili ranjavanja.

Portal piše da ministrovi zaštitari u torbicama drže prvi zavoj, tampone i druga sredstva za zaustavljanje krvarenja, makaze i podveze. Ovaj komplet nosi se u torbicama preko ramena ili na opasačima i futrolama koje su fiksirane oko noge. Spadaju u obaveznu opremu specijalaca koji su angažirani u ratnim zonama ili u visokorizičnim akcijama.

Takva oprema, inače, nije propisana standardnim mjerama zaštite državnih zvaničnika u BiH. Zapravo, takvu opremu u BiH koristi samo zaštitarska služba ministra Radončića i ta je oprema njegovo privatno vlasništvo.

No, Radončić osim ove takozvane paramedicine, ima i dodatnu, „pravu“ hitnu medicinsku pomoć, koja je smještena u njegovom automobilu i koja se ni po čemu ne razlikuje od opreme koju imaju automobili klasične hitne pomoći.

Radončićev blindirani automobil, Foto: Agencije

U gepeku privatnog, blindiranog automobila u kojem se vozi Radončić, nalazi se silna medicinaka oprema kakvu nemaju ni mnoge ambulante u manjim mjestima. Pored ostalog, u vozilu se nalaze defibrilator, EKG aparat, tlakomjer, set za probijanje grla u slučaju gušenja, koji sadrži specijalni skalpel i tubus za prinudno disanje do prve medicinske ustanove, mobilni teleskop stalak za infuziju (fiziološka otopina) i više boca infuzije s iglama i braunilama, jedan komplet antišok-terapije, injekcije protiv bolova, bivacin sprej, injekcije protiv alergijskog gušenja, imobilizator vrata, nekoliko longeta, kao i tablete protiv bolova, antidepresivi (Xanax, Seroxat), tablete za visok pritisak, tablete za spavanje (Sanval), injekcije i kokteli za smirenje (Diazepam, Bromazepam). Pored paramedicine, Radončićevi pratioci nose i njegov privatni “kevlar pokrivač” ili tzv. plahtu koja se koristi za zaštitu od metaka, kamenja i drugih ofanzivnih sredstava. Radončić u gepeku uvijek nosi jedan laki i jedan teški pancirni uložak koji je dio pancirne jakne, koja je, također, u njegovom privatnom vlasništvu – objavila je Slobodna Bosna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo