Četvrtak, 4 lipnja, 2020

Evo šta Radončićevi tjelohranitelji drže u specijalnim torbicama od koji se nikad ne odvajaju!

Nemojte propustiti

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još dvojica povrijeđenih

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T....

Miletić o ubistvima u BiH: Pola Sarajeva zna ko je ubio Dženana Memića; Čuo sam određene informacije o slučaju “Dragičević”

Miletić je kazao da je čuo određene informacije i za smrt Davida Dragičevića u Banjoj Luci – ali da...

Sebija Izetbegović za RTRS: Zašto samo Novalić, zašto samo Bošnjaci?! Hajde svi da odgovaramo

- Iz SDA nisu branili Novalića, nego im nije jasno zašto nisu u istrazi bili svi. Pratim svu štampu,...

Osim takozvane paramedicine, ima i dodatnu, „pravu“ hitnu medicinsku pomoć, koja je smještena u njegovom automobilu i koja se ni po čemu ne razlikuje od opreme koju imaju automobili klasične hitne pomoći – piše Slobodna Bosna.

Nije tajna da utemeljitelj „Avaza“, lider SBB-a i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić iznimnu pažnju poklanja vlastitoj sigurnosti. I prije nego što je ušao u visoku politiku, Radončić se Sarajevom kretao u blindiranom vozilu, isključivo u pratnji brojnih zaštitara.

Posebno nakon ponovnog izbora za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić je dodatno podigao ojačao zaštitni ‘zid’ oko sebe. Prvi put, njegovi zaštitari prate ga na svim javnim mjestima s takozvanom paramedicinom, što je mnogima upalo u oči s obzirom na to da takvu opremu ne koriste zaštitari u BiH, a ni u regiji.

Stoga su se mnogi upitali šta se, zapravo, nalazi u torbicama koje vise oko vrata Radončićevih zaštitara.

Kako piše portal Slobodna Bosna, njegovi tjelohranitelji nose torbice tzv. paramedicini, što je naziv kojim se u vojno-policijskoj terminologiji označava osnovni komplet medicinskih sredstava za pružanje prve pomoći u slučaju povrede ili ranjavanja.

Portal piše da ministrovi zaštitari u torbicama drže prvi zavoj, tampone i druga sredstva za zaustavljanje krvarenja, makaze i podveze. Ovaj komplet nosi se u torbicama preko ramena ili na opasačima i futrolama koje su fiksirane oko noge. Spadaju u obaveznu opremu specijalaca koji su angažirani u ratnim zonama ili u visokorizičnim akcijama.

Takva oprema, inače, nije propisana standardnim mjerama zaštite državnih zvaničnika u BiH. Zapravo, takvu opremu u BiH koristi samo zaštitarska služba ministra Radončića i ta je oprema njegovo privatno vlasništvo.

No, Radončić osim ove takozvane paramedicine, ima i dodatnu, „pravu“ hitnu medicinsku pomoć, koja je smještena u njegovom automobilu i koja se ni po čemu ne razlikuje od opreme koju imaju automobili klasične hitne pomoći.

Radončićev blindirani automobil, Foto: Agencije

U gepeku privatnog, blindiranog automobila u kojem se vozi Radončić, nalazi se silna medicinaka oprema kakvu nemaju ni mnoge ambulante u manjim mjestima. Pored ostalog, u vozilu se nalaze defibrilator, EKG aparat, tlakomjer, set za probijanje grla u slučaju gušenja, koji sadrži specijalni skalpel i tubus za prinudno disanje do prve medicinske ustanove, mobilni teleskop stalak za infuziju (fiziološka otopina) i više boca infuzije s iglama i braunilama, jedan komplet antišok-terapije, injekcije protiv bolova, bivacin sprej, injekcije protiv alergijskog gušenja, imobilizator vrata, nekoliko longeta, kao i tablete protiv bolova, antidepresivi (Xanax, Seroxat), tablete za visok pritisak, tablete za spavanje (Sanval), injekcije i kokteli za smirenje (Diazepam, Bromazepam). Pored paramedicine, Radončićevi pratioci nose i njegov privatni “kevlar pokrivač” ili tzv. plahtu koja se koristi za zaštitu od metaka, kamenja i drugih ofanzivnih sredstava. Radončić u gepeku uvijek nosi jedan laki i jedan teški pancirni uložak koji je dio pancirne jakne, koja je, također, u njegovom privatnom vlasništvu – objavila je Slobodna Bosna.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva upozorava: Virus je još tu!

Iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva naglašavaju kako su održavanje fizičke distance, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te...

Slučaj u BiH: Provalnika zatekao u kući svog brata, “potegao” pušku...

Provalnik je zadobio prostrijelnu ranu u predjelu noge i nakon što mu je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja Derventa prevezen je u dobojsku...

Balkanci proslavom bajrama napravili novi klaster u Njemačkoj?

Za sada nije odlučeno hoće li neko zbog tog naglog širenja zaraze i pravno odgovarati. Za usporedbu, dodaje DW, broj novooboljelih u proteklih sedam...

Veliki porast novozaraženih: Dvije osobe preminule, 31 zaražena iz šest bh....

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su i dva smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona....

Automobil sletio u rijeku Lašvu, poginuo 27-godišnji mladić iz Visokog, još...

U nesreći smrtno je stradao A. M. rođen 1993. godine, dok su I.K. rođen 1993. godine i T. T. rođen 1992. godine zadobili tjelesne...

Možda vas zanima i ovo