Utorak, 22 lipnja, 2021

Evo šta trebate uraditi kada vas uhvati sunčanica!

Nemojte propustiti

Svakom se barem jednom dogodila mrska sunčanica. Saznajte šta trebate učiniti kada vas savladaju simptomi.
Osladilo vam se ljeto, proveli ste previše vremena na suncu, niste se zaštitili i sada je nastupio period povišene temperature, grčenja, neobične groznice, isušene kože, hiperventilacije (ubrzano disanje), konfuzije i sl. Pored osnovnih koraka koje morate preduzeti, donosimo vam i neke prirodne recepte koji vam mogu pomoći.

Ilustracija
Ilustracija

Ukoliko mislite da ste dobili sunčanicu, odmah morate da se sklonite sa sunca, u hlad ili zamračenu, rashlađenu prostoriju. Skinite obuću i dio odjeće i pokušajte da se rashladite. Popijte dosta tečnosti i pića sa elektrolitima.

Nakon što ste se malo rashladili, možete se istuširati hladnijom vodom. Nakon toga lezite i stavljajte hladne obloge na čelo. Ukoliko se budete i dalje osjećali loše, pokušajte sa ovim domaćim lijekovima ili posjetite ljekara.

Piskavica – grčko sjeme

Sušeni listovi piskavice su odlični kada vas uhvati sunčanica. Potopite ih u hladnu vodu i izgnječite prstima. Ostavite kratko da odstoji, dodajte med i procijedite. Pijte ovaj čaj svaka dva sata.

Mlijeko

Mlijeko sa više mliječne masti je, takođe, dobro. Pijte bar 2 do 3 čaše ovog mlijeka ili jogurta razrijeđenog sa malo vode. Na taj način ćete rashladiti tijelo i spriječiti rast temperature.

Mango

Nedozreo mango je dobar za sprječavanje sunčanice, ali i za ublažavanje simptoma. Skuhajte ga, ispasirajte i procijedite, pa pijte taj sok sa malo šećera, kima u prahu, soli i bibera. Sa ovim napitkom se možete dobro zaštititi ukoliko postoji mogućnost da ćete morati biti duže izloženi direktnom suncu.

Još par savjeta

Kockice leda na vratu, pazuhu i preponama mogu vam pomoći da se brže rashladite, kao i lagana masaža. A ako temperatura ne pada, pokrijte se mokrim rashlađenim peškirom. Nekim ljudima je pomoglo i ledeno ljekovito blato, koje trebate nanijeti na stomak i čelo.

(LPM)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo