Utorak, 19 listopada, 2021

Evo šta Ukrajina gubi, a Rusija dobija pripojenjem Krima

Nemojte propustiti

krimee

Mnogi pretpostavljaju kako je jedina korist Rusiji od pripajanja krimskog poluotoka zapravo pomorska baza u Sevastopolju te ušteda od 100 miliona dolara godišnje, koliko Rusija plaća Ukrajini za iznajmljivanje te baze. Stvarnost je daleko šira i Krim nije samo jedna velika pomorska baza.

Turizam Krimu donosi 40 posto godišnjih prihoda, a ostatak zarade nosi industrija i infrastruktura.Najvažniji industrijski gradovi na Krimu su Džankoj, Krasnoperekopsk i Armjansk. Najvažnije grane industrije na Krimu su prehrambena, hemijska, mehanički inžinjering, obrada metala i proizvodnja goriva. Šezdeset posto industrije Krima otpada na proizvodnju hrane. Krim ima ukupno 291 velikih industrijskih postrojenja te 1002 manjih industrijskih kompanija.

Portal English Russia pobrojao je mnoge krimske atribute koji bi nakon nedjeljnog referenduma mogli postati ruskim atributima, ukoliko građani Krima tako odluče.

Pomorske luke i brodogradilišta

Rusija bi aneksijom Krima dobila automatski više od 200 brodova te brojne pomorske luke na Crnom i Azovskom moru.

Od pomorskih luka tu su komercijalna luka Evpatorijski, luka Jalta, luka Črnomorsk, luka Krim i luka Kerč.

Tu su i brodogradilišta koja se nalaze na Krimu. Brodogradilište Feodozija proizvodi brodove za Kinu. Ukrajina bi izgubila i brodogradilište u Sevastopolju.

Industrija

Krim ima 550 velikih proizvodnih kompanija i fabrika. Krim je bogat naftom, plinom i rudama. Rusija bi dobila krimske fabrike za preradu željezne rude. Ukrajina bi izgubila i fabriku strojeva Džankoj,fabriku za preradu metala u Kerču, fabriku cigli u Feodeziji te fabriku za proizvodnju građevinskog materijala u Kerču.

Tu su i fabrika za proizvodnju broma te fabrike za proizvodnju titana. Rusija bi dobila i fabriku za preradu ribe na Jalti, fabriku za preradu kože, fabriku duhana u Simferopolju, fabrikugaziranih pića, fabriku konzervi u Kerču, fabriku vune i perja te brojne farme.

Energetika

Krim proizvodi i sam velike količine energije iz raznovrsnih elektrana, a najvećim dijelom to je energija proizvedena iz obnovljivih izvora, poput vjetroelektrana i solarnih elektrana. Krim proizvodnjom električne energije pokriva gotovo 20 posto svojih potreba za električnom energijom.

Krim ima tri klasične termoelektrane, jednu od 68 megavata u Simferopolju, Kamiš-Burun snage 30 megavata te termoelektranu Saki snage 20 megavata.

Čak četiri solarne elektrane smještene su na Krimu, ukupnog kapaciteta 227,5 megavata. Dvije od te četiri solarne elektrane najveće su u Europi, a na svjetskom nivou se nalaze na 4. i 6. mjestu po veličini, što je i više nego respektabilno.

Solarne elektrane su: Perovo, snage 106 megavata i koja je najveća u Europi te 4. po veličini u svijetu;

Ohtonokovsko, snage 82 megavata, koja je druga po veličini u Europi i 6. u svijetu; Mitjaevo, snage 32 megavata i Rodnikovskaja, snage 7,5 megavata.

No to nije sve, jer Krim ima i sedam vjetroelektrana ukupnog proizvodnog kapaciteta od 68,2 megavata. Radi se o 551 vjetroturbini.

Samo solarne elektrane na Krimu proizvode 38 posto električne energije te pokrajine.Krim ima i nekoliko polja prirodnog plina na moru i kopnu, a sva su spojena na ukrajinski sustav plinovoda.

Ta polja su: Džankojsko, Golitsjna, Karlavsko, Krjim, Odessa, Schmidta, Štormvaja i Štrilkovo.

Vinska industrija i poljoprivreda

Krim ima brojne vinarije, a proizvodnja vina u toj je pokrajini i specijalnost. Rusija pripajanjem Krima dobija vrhunske vinarije, poput Koktebela, gdje se proizvode vina i konjaci, vinariju Bakčisaraji, vinariju u Sevastopolju, te vinariju Zlatna Polja. Krim ima i fabriku šampanjca.

Tu je i Nacionalno udruženje za proizvodnju i poljoprivredu Massandra, Nacionalni institut za vina i grožđe Magarač, te Nacionalno udruženje za proizvodnju i poljoprivredu Sunčana Dolina.

Nauka

Iako nije brojno kao sve netom pobrojano, Krim ima i istraživački institut Krimski Astrofizički Opservatorij.

Zaključak

Naravno o Krimu i njegovoj industriji, ekonomiji, turizmu, postrojenjima, fabrikkamai drugoj infrastrukturi može se pisati unedogled, ali sve netom navedeno trebalo bi dati jasniju sliku šta je na kocki za Ukrajinu, a zbog čega Rusija želi Krim pod svojim okriljem.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo