Četvrtak, 28 listopada, 2021

Evo šta svakodnevno ispijanje kafe čini vašem organizmu

Nemojte propustiti

54f5c88c-e964-4545-9570-59b8b0094cfb-kafa-1-718x446Kako kafa djeluje na naše zdravlje, koje su dobrobiti i rizici? Stručnjaci su se opet bacili na istraživanje i u novoj studiji otkrili da svakodnevno ispijanje kafe smanjuje rizik od srčanog udara, štiti od demencije, dijabetesa tipa 2, pa čak i raka kože.

Ipak, uz dobrobiti koje nosi, nosi i neke neželjene pojave poput anksioznosti, žgaravice i pogoršava simptome menopauze, piše Daily Mail.

Kako biste se “zadržali” samo na dobrobitima ovog napitka, stručnjaci preporučuju dvije do najviše 3 šalice kafe na dan, prenosi Večernji.

Dovoljna je i samo jedna šalica kafe na dan da se neke stvari u našem organizmu promijene, pročitajte u nastavku o čemu je riječ.

Kilogrami

Nije svejedno koju kafu pijete. Birajte pažljivo jer kafa može pomoći u gubitku kilograma. Ako inače pijete kafu s mlijekom, koja u prosjeku sadrži oko 170 kalorija, i zamijenite je običnom, crnom kafom bez mlijeka, “uštedjet ćete” oko 160 kalorija po šalici kafe.

Nedavno istraživanje potvrdilo je da je posljednjih godina sve popularnija zelena kafa dobar saveznik u borbi protiv neželjenih kilograma jer djeluje tako da smanjuje količinu šećera iz crijeva i ubrzava sagorijevanje masnoće.

Srce

Jedna šalica kafe može ubrzati rad srca i do 100 otkucaja u minuti ( op.a. uobičajeno je 60-80 otkucaja) i potrebno je oko sat vremena da srce uspori na uobičajeni ritam. Ubrzani rad srca može dovesti do toga da se stisnu arterije što može povisiti krvni tlak, pojašnjava kardiolog Graham Jackson iz Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trusta.

Umjerena konzumacija crne kafe može smanjiti rizik od nastanka srčanog udara, a u časopisu Heart objavljen je članak znanstvenika iz Južne Koreje koji su otkrili da muškarci i žene koji piju umjerene količine kafe imaju manji rizik od visoke razine kalcija u njihovim arterijama što može biti rani pokazatelj da može nastati začepljenje arterija.

Osobe koje imaju problema sa srcem trebaju izbjegavati instant-kafu jer sadrži visoke količine kalija što može izazvati opasne promjene srčanog ritma, kaže dr. Jackson.

Kosti

Prekomjerno ispijanje kafe može dovesti do osteoporoze jer kofein slabi strukturu kosti. Kofein ubrzava izlučivanje kalcija, što može dovesti do gubitka koštane mase pa se preporučuje piti kafu s mlijekom.

Zubi

Ako se brinete da će vam zubi imati mrlje zbog kafe, može vas iznenaditi činjenica da će veći utjecaj imati čaj jer je tanin iz čaja jači od kofeina i lakše će uzrokovati nastanak ružnih mrlja na zubima. Da bi vam zubi požutjeli od kafe, trebali biste piti zaista puno kafe na dan, 5 do 6 šalica.

Mozak

Umjerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti i do 20 posto, navodi se u nedavnoj studiji Instituta za znanstvene informacije o kafi. Studija je pokazala da su ljudi koji su pili tri do pet šalica dnevno imali 20 posto manju vjerojatnost za razvoj ovog oblika demencije.

Bubrezi

Kafa je diuretik i stimulira bubrege na izlučivanje više tekućine iz organizma. To nije nužno loše ako imate normalnu funkciju bubrega. Ipak, istraživanja su pokazala da dugotrajna konzumacija kafe može naštetiti bubrezima.

Kafa može i isušiti kožu, učiniti nas umornima, ali i smanjiti rizik od obolijevanja od raka kože, dijabetesa tipa 2 i dati dodatnu snagu mišićima zbog čega je vole piti sportaši prije napornih fizičkih aktivnosti.

Istraživanja su pokazala i kako su kod žena koje piju više šalica kafe dnevno manje šanse za dobivanje raka reproduktivnih organa.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo