Srijeda, 3 ožujka, 2021

Evo u kojim ustanovama i preduzećima u BiH su otkrivene lažne diplome

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Odluka donesena jednoglasno: Dragan Čoviću odbijeno 10 posto od plate

Kazala je da je ova odluka donesena jednoglasno i da su se članovi komisije dogovorili da uglavnom donose, ako...

Pošle sedmice otputovala u Sarajevo zbog poslovnih obaveza i nije se vratila kući: Policija traga za Hurijom Hadžić

Porodica već četiri dana traga za Hurijom Hadžić iz gračaničke mjesne zajednice Piskavica. Svi koji imaju neke informacije neka...

U dijelu BiH ugostiteljski objekti od danas rade do 20 sati, najavljeni protesti

Zbog nove odluke nadležnih, ugostitelji iz Tuzle su za sutra u 12 sati najavili mirne proteste ispred zgrade Vlade...

FBiH konačno pokrenula proceduru za nabavku vakcina

Goran Čerkez ističe kako će daljnje aktivnosti u procesu nabavke biti nastavljene zajedno sa svim relevantnim federalnim institucijama, kao...

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke već ranije je naglašeno kako je cilj revizije zaštititi sve poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama.

Revizija diploma zaposlenih u federalnim institucijama, javnim preduzećima, upravnim organizacija, otkrila je do ovog trenutka 92 nevjerodostojne diplome, potvrđeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke koje je pokrenulo reviziju 30. aprila 2019. godine.

Nevjerodostojne diplome pronađene su, između ostalog, u Elektroprivredi HZHB, Federalnom zavodu PIO, Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH…, piše Faktor.ba.

Podsjećamo, iz Ministarstva obrazovanja i nauke već ranije je naglašeno kako je cilj revizije zaštititi sve poštene ljude koji su svojim radom i odricanjima došli do svojih zvanja, od onih koji su to učinili prevarama.

U Željeznicama FBiH deset nevjerodostojnih diploma

– Kada je riječ o reviziji diploma zaposlenih u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija BiH, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije BiH, u dosadašnjem procesu provjere utvrđeno je postojanje 92 nevjerodostojne diplome. Jedna nevjerodostojna diploma je pronađena u Finansijsko-informatičkoj agenciji, tri u BH Telecomu Sarajevo, četiri u JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, pet u Federalnom zavodu PIO, 20 u JP BH Pošta Sarajevo, tri u JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar – navode iz Federalnog ministarstva obrazovanja u nauke i dodaju:

– Utvrđeno je 10 nevjerodostojnih diploma u Lutriji BiH, 16 u Službi za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, dvije u Poreznoj upravi Federacije BiH, po jedna u KPZ-ima poluotvorenog tipa u Sarajevu i Orašju, jedna u KPZ zatvorenog tipa u Zenici. Zatim, osam u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba Drin, te po tri u Elektroprivredi BiH i Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidnih osoba Bakovići, jedna u Federalnom ministarstvu za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata i 10 u JP Željeznice FBiH.

Dodaju kako Ministarstvo ne raspolaže s podacima za koje se obrazovne institucije vežu ove krivotvorene i nevažeće diplome.

– Poznato je da su određeni subjekti već donijeli rješenja o prestanku radnog odnosa, dok su pojedini poduzeli daljnje aktivnosti na rasvjetljavanju ovih slučajeva, te su obaviještene inspekcijske službe, odnosno nadležna tužilaštva. Podsjećamo i da je Federalna vlada zaključila da se pokrenu zakonske mjere na procesuiranju onih koji su koristili nevjerodostojne diplome, te da se u proces provjere uključe i nadležne inspekcije. Ovaj zaključak je, naravno, dostavljen svima te svi mjerodavni po istom moraju i postupiti, te u tom smislu preuzeti svoj dio odgovornosti i obaveza – kazali su nam u Ministarstvu.

Operator za obnovljive izvore energije nije dostavio izvještaj

Upitali smo koliko još ustanova nije dostavilo izvještaje o provjeri diploma, a bilo je dužno.

– Trenutno nedostaje devet izvještaja, odnosno devet subjekata nije uopće dostavilo izvještaje o provjeri diploma, i to: Federalno pravobranilaštvo, Komisija za koncesije FBiH, Zavod za javno zdravstvo FBiH, Agencija za reviziju privatizacije u FBiH, Kazneno-popravni zavod poluotvorenog tipa Busovača, Odbor državne službe za žalbe FBiH, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, Energoinvest d.d. Sarajevo i Ceste d.d. Mostar – kazali su nam.

Pojašnjavaju kako je blizu 60 subjekata dostavilo potpune izvještaje, a nešto više od 30 njih djelimične.

– Zbog svega navedenog i govorimo da proces provjere vjerodostojnosti diploma/svjedočanstava još nije završen, između ostalog, i zbog plaćanja naknada za proces provjere, a za što nije bio planiran novac u budžetima pojedinih institucija i subjekata za 2019. godinu, kada je ovaj proces i provođen. Također, za određeni broj diploma/svjedočanstava utvrđeno je kako provjera vjerodostojnosti ne može biti izvršena zbog uništene dokumentacije za vrijeme ratnih dejstava 1992-1995. godine – navode.

Kod zasnivanja radnog odnosa provjeravati diplome

Naglašavaju da svi koji to nisu do sada uradili, moraju završiti proces revizije diploma.

– Svjesni smo da su ovaj proces donekle usporila i aktuelna dešavanja izazvana koronavirusom (COVID-19), ali vjerujemo da će svi postupiti po Zaključku Vlade FBiH te dostaviti potrebne informacije. Također, preporuka je da se ubuduće, već prilikom zasnivanja radnog odnosa u federalnim institucijama i tijelima, federalnim organima uprave i upravnim organizacijama, javnim preduzećima i javnim ustanovama čiji je osnivač Federacija Bosne i Hercegovine, te privrednim društvima u većinskom vlasništvu Federacije Bosne i Hercegovine, izvrši provjera vjerodostojnosti obrazovnih isprava – kazali su iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ugostitelji uputili zahtjeve: Traže radno vrijeme do ponoći, ukidanje zabrane održavanja muzike uživo…

Ugostiteljski radnici (hotelijeri i restorateri) i muzičari Kantona Sarajeva održali su sastanak na kojem su donijeli jednoglasne zaključke koje...

Možda vas zanima i ovo