Utorak, 26 listopada, 2021

Evo zašto je dobro pojesti sedam oraha dnevno

Nemojte propustiti

Jezgreno voće koje ima veliki učinak na zdravlje su orasi, a zbog visokog udjela antioksidansa, u malim količinama možete ih jesti svaki dan, kažu najnovija američka istraživanja.

orasi‘Orasi su bolji nego kikiriki, pistacio, bademi i drugi jezgreni plodovi’, kaže Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton Pennsylvania. Naime, samo šaka oraha ima duplo više antioksidanasa od bilo kojeg drugog jezgrenog ploda. No nažalost orasi nisu tako često na meniju, a znanstvenici savjetuju da bi trebali biti dio prehrane.

Vinson napominje da orašasti plodovi općenito imaju neobičnu kombinaciju nutritivnih vrijednosti. Sadraže mnogo visoko vrijednih proteina, koji su odlična zamjena za meso. Bogati su vitaminima, mineralima i vlaknima te ne sadrže gluten.

Samo sedam oraha dnevno ima odličan učinak na zdravlje, napominje. Čak i male količine orašastih plodova u maslacu povezuju se sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja te umanjuju rizik od određenih vrsta raka.

Istraživanje je prezentirano na skupu National Meeting & Exposition of the American Chemical Society u Anaheimu u Kaliforniji.

(Tportal)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Cvijanović poslala žestoku poruku Izetbegoviću: “On želi muslimansku državu”

"Da je Izetbegović sposoban za suživot on bi umjesto što prijeti ratom, sjedio sa drugima i razgovarao kako i...

Možda vas zanima i ovo