Četvrtak, 28 listopada, 2021

Evo zašto nije dobro da nam djeca u školu idu od 8 sati

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako je u našoj zemlji uobičajeno da djeca kad idu prije podne u školu počinju sa časovima u 8 sati, a ponekad čak i u 7.15, zaključak najnovije studije jeste da nastava prije 8.30 sati uopšte nije dobra za đake

Početak nastave pre 8.30 ujutro nije dobar za đake, za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, niti za njihova kasnija akademska dostignuća, pokazalo je jedno istraživanje sprovedeno u SAD, koje danas prenosi Washington Post.

Američka pedijatrijska akademija, koja je sprovela istraživanje, preporučila je školama, u kojima časovi sada počinju u 7.30 ili u 8.00, da početak nastave pomjere na 8.30.

– Hronična pospanost kod djece i adolescenata jedan je od najuobičajenijih, ali i lako rješivih zdravstvenih problema u SAD danas – izjavila je pedijatar Judit Owens, vođa istraživanja.

Prema njenim riječima, istraživanje je jasno pokazalo da adolescenti koji dovoljno spavaju manje rizikuju da imaju prekomjernu težinu ili da pate od depresije, kao i da je manje vjerovatno da će učestvovati u automobilskim nesrećama.

– Imaće bolje ocjene, bolje rezultate na testovima i, uopšte, viši kvalitet života – navela je Judit Owens.

Studija je pokazala da je odlaganje početka nastave ključni faktor, koji može da pomogne adolescentima da spavaju koliko im je potrebno za rast i učenje. Nastava u oko 40 posto srednjih škola u SAD počinje prije 8.00, dok samo u 15 posto škola počinje u 8.30 ili kasnije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo