Nedjelja, 16 svibnja, 2021

Evo zbog čega su zabranili ostavljanje bakšiša u japanskom restoranu

Nemojte propustiti

Jedan od najpoznatijih restorana u Njujorku “Sushi Yasuda” od prije nekoliko dana prestao je da prima ekstra novac u vidu napojnica kao izraz zahvalnosti i zadovoljstva gostiju, a u restoranu su na dnu svakog fiskalnog računa ubacili i objašnjenje zbog čega su to učinili.

1japanski-restoran-300x235“Poštujući običaje u Japanu, zaposleni u našem restoranu su adekvatno plaćeni za svoj posao koji obavljaju, tako da bilo kakvu zahvalnost u obliku novca neće prihvatati. Hvala”, piše odnedavno na računima.

U prvo vrijeme zaposleni u restoranu nisu ni primali bakšiš, već je restoran zadržavao taj “izraz zahvalnosti”, dok su zaposleni bili nagrađivani većim platama i ostalim beneficijama. Nakon ove odluke da osoblje restorana više ne prima napojnice, restoran će gubitak ovog “ekstra prihoda” nadoknaditi tako što će podići cijene usluga za 15%.

“Razlog zbog koga smo to uradili je zato što je ovo japanski restoran, a u Japanu se prosto tako radi, to je običaj. Zar nije dobra stvar kada krenete u restoran ne mislivši o tome koliki bakšiš treba ostavite, pored cijene koju već plaćate za uslugu” rekao je Skot Rozenberg jedan od vlasnika rrestorana.

Iako ostavljanje napojnica u restoranu u Americi nije obavezno, ono se u većini uslužnih delatnosti očekuje i uobičajeno je, a restorani uglavnom očekuju bakšiš koji iznosi od 15-25%.

Da li i vi ostavljate bakšiš i u kojim sutuacijama?

(Doznajemo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nešić uputio poruku Dodiku: Nema potrebe da se plašite promjena koje dolaze, a posebno da ih izjednačavate sa smrću

Nešić je rekao da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda ovakve riječi nikada ne bi smio da koristi. Da su...

Možda vas zanima i ovo