Petak, 23 travnja, 2021

Evopska komisija odlučila: Evo kako će izgledati ‘kovid-pasoši’

Nemojte propustiti

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Takozvani “Covid-pasoši” bit će kreirani tako da EU građanima omoguće slobodno i sigurno putovanje unutar bloka i pokazivat će tri stvari – dokaz o primljenoj vakcini protiv koronavirusa, negativan test na koronu ili prisustvo antitijela kod onih koji su preležali Covid, navedeno je u planu Evropske komisije koji je predstavljen danas.

Evropska komisija danas je predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije, odnosno tzv. Covid-pasoše. To će biti dokaz da je osoba vakcinisana, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na Covid-19.

Potvrde će biti besplatne, u digitalnom ili papirnatom obliku na jeziku zemlje koja je izdaje i na engleskom. Sadržavat će kod kako bi se osigurala sigurnost i autentičnost potvrde.

Te potvrde trebaju biti usklađene i provjerljive u cijeloj Evropskoj uniji. Komisija poziva države članice i Evropski parlament da što prije usvoje prijedlog kako bi uredba mogla stupiti na snagu do ljeta.

Potpredsjednik Komisije Margaritis Schinas kazao je u intervjuu za FAZ da potvrda treba biti spremna “do ljeta, a ljeto počinje 1. juna”. Radi se o mjeri koja je uveliko namijenjena spašavanju turizma u EU. Komisija se odlučila za uredbu, jer su je države članice dužne direktno primjenjivati, suprotno od preporuka koje ionako malo država poštuje.

Budući da nema dovoljno vakcina, Komisija želi da te potvrde sadržavaju i rezultat testiranja na Covid-19 ili prisustvo antitijela kako osobe koje se nisu imale priliku vakcinisati, ne bi bile diskriminirane, što je i bila primjedba mnogih zemalja na tu ideju.

Prema podacima Komisije, dosad je vakcinisano samo 3,5 posto stanovništva EU-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Zlatko Miletić šokirao izjavom: Janez Janša je kriminalac, ukrao je naš nov helikopter

"Taj čovjek kako se ponaša, on je kriminalac, povratnik u vršenju kaznenih djela. Kriminalac je od 1992. godine. Ukrao...

Možda vas zanima i ovo