Petak, 1 ožujka, 2024

Evropska komisija upozorila na prevelike transfere nogometu

Preporučeno

Evropska komisija upozorila je danas vlasnike evropskih nogometnih timova na visinu transfera igrača u Evropi.

transferiPrema izvještaju, manje od dva odsto novca od transfera odlazi manjim klubovima i amaterskom sportu, koji je od ključne važnosti za razvoj novih talenata.

“Evropska komisija priznaje pravo sportskih vlasti da određuju pravila transfera, ali rezultati našeg ispitivanja pokazuju da trenutna pravila ne obezbjeđuju ravnopravnost u nogometu ili nekom približnom nivou igre u ligaškim ili Kup takmičenjima. Potreban nam je sistem transfera koji će doprinositi razvoju svih klubova i mladih igrača”, rekla je evropski komesar za sport Andrula Vasilu.

U izvještaju Evropske komisije, koji je objavljen danas, ukazuje se na to da noogmetni klubovi troše oko tri milijarde evra godišnje na transfere igrača, ali da veoma malo od tog novca dolazi do manjih klubova.

Evropska komisija u izvještaju navodi se da od trenutnog sistema transfera uglavnom korist imaju samo bogatiji klubovi, poznati nogometi i njihovi agenti.

“Evropska komisija obavila je konsultacije sa Svjetskom nogometnom federacijom /FIFA/, koja određuje pravila transfera i nacionalonim fudbalskim asocijacijama radi stvaranja pravila koja će osigurati snažniju kontrolu nad finansijskim transakcijama i ohrabriti bolju preraspodjelu fondova sa bogatih na manje imućne klubove”, ističe se u izvještaju Evropske komisije.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas