Petak, 25 lipnja, 2021

Evropska unija riskira da tokom pandemije propadne kao projekt

Nemojte propustiti

BBC podsjeća da Italija i još nekoliko članica EU vrše pritisak na ostale da se objave takozvane korona-akcije ili zajednički kredit čiju bi otplatu pomagale sve države.

Italijanski premijer Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) izjavio je da Evropska unija riskira da tokom pandemije koronavirusa propadne kao projekt. Prema njegovim riječima, EU mora reagirati na adekvatan i koordiniran način kako bi pomogla državama koje su najteže pogođene pandemijom.

Konte je istakao da EU treba biti dorasla izazovu koji je nazvao “najvećim testom od Drugog svjetskog rata”.

– Evropski lideri se suočavaju sa sastankom sa historijom sa kojeg ne mogu odsustvovati. Ukoliko ne iskoristimo šansu da udahnemo novi život evropskom projektu, rizik od neuspjeha je realan – naglasio je Konte.

BBC podsjeća da Italija i još nekoliko članica EU vrše pritisak na ostale da se objave takozvane korona-akcije ili zajednički kredit čiju bi otplatu pomagale sve države. Nizozemska je iskazala protivljenje, što je dovelo do spora na sastanku ministara finansija.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo