Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Evropska unija spremna za nove sankcije Rusiji i jaču podršku Ukrajini?

Preporučeno

U nedjelju je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, nakon što je vidio slike iz Buče najavio nove sankcije Rusiji i podršku Rusiji.

Evropa će uvesti dodatne sankcije Rusiji i pojačati svoju podršku Ukrajini nakon izvještaja o masakru i silovanju civila u gradovima koje su povratile ruske trupe, piše Politico.eu, prenosi Novinska agencija Patria.

Dok je Rusija koncentrisala svoju ofanzivu na istok i jug zemlje, ukrajinske snage koje su vraćale sela i gradove oko Kijeva su tvrdile da su se činili brojni zločini protiv ljudskih prava. Među njihovim otkrićima bile su mrtve žene ostavljene gole na ulici i, prema ukrajinskom Ministarstvu odbrane, silovane.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

“Ruski vojnici su ovdje radili strašne stvari”, rekla je prva zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Emine Dzhaparova, dok je dijelila sliku žrtava u selu Motižin otkrivenih licem nadolje, vezanih ruku i upucanih u potiljak. U gradu Buča, Rusi su ubijali civile tokom okupacije, kao i prilikom povlačenja, dodala je Dzhaparova u saopštenju.

U nedjelju je Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, nakon što je vidio slike iz Buče najavio nove sankcije Rusiji i podršku Rusiji.

U znak da bi dalje mjere mogle doći brzo, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock također je tvitovala: “Pooštrit ćemo sankcije Rusiji i još više podržati Ukrajinu u njenoj odbrani.” Ona je rekla da “odgovorni za ratne zločine moraju odgovarati”.

Upravo se čita:  Cvijanović napravila "scenu" u Antaliji: "Nemojte sa mnom raspravljati"

Nevladina organizacija Human Rights Watch intervjuisala je 10 građana Ukrajine koji su bili svjedoci zločina, uključujući pogubljenja po kratkom postupku u Buči, oko 30 kilometara sjeverozapadno od Kijeva, i u selu Stari Bikov, u oblasti Černihiv.

“Slučajevi koje smo dokumentirali predstavljaju neopisivu, namjernu okrutnost i nasilje nad ukrajinskim civilima”, rekao je Hugh Williamson, direktor za Evropu i centralnu Aziju u HRW-u.

“Silovanje, ubistvo i druga nasilna djela nad ljudima u pritvoru ruskih snaga treba da budu istraženi kao ratni zločini”, rekao je on. Navodeći niz daljih slučajeva, Ljudmila Denisova, ukrajinska komesarka za ljudska prava, apelovala je na međunarodnu zajednicu da sprovede istragu, preko Ujedinjenih nacija i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Upravo se čita:  Nevjerovatni podaci: Puter tri, a mlijeko dva puta skuplje u BiH nego u Hrvatskoj

Britanski sekretar za transport Grant Shapps rekao je da su izvještaji “užasni” i “potresni”. Rekao je da je “apsolutno u redu da je sve ovo propisno dokumentovano”, kako bi se omogućilo da odgovorni budu izvedeni pred međunarodnu pravdu.

Estonska premijerka Kaja Kallas napisala je na Tviteru da fotografije “podsjećaju na masovna ubistva od strane sovjetskih i nacističkih režima”.

“Ovo nije bojno polje, to je mjesto zločina”, dodala je.

“Dokazi se moraju prikupiti, sačuvati za suđenja, a počinioci se moraju suočiti s pravdom.”

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas