Utorak, 13 travnja, 2021

Evropska unija u martu predlaže digitalni pasoš za vakcine

Autor:RSE

Nemojte propustiti

Von der Leyen je na Twitteru napisala da je cilj ovakog pasoša da se omogući postepeno sigurno kretanje u EU zbog turizma ili posla.

Evropska komisija (EK) u martu će predstaviti prijedlog o stvaranju digitalnog pasoša vakcinacije unutar EU, saopštila je predsjednica EK Ursula von der Leyen, prenosi Reuters.

Pasoš bi trebao omogućiti Evropljanima da putuju slobodnije tokom ljetnih praznika. Digitalni pasoš bi osigurao dokaz da je osoba vakcinisana, rezultate testova za one koji još uvijek nisu vakcinisani kao i informacije oporavljenih od COVID-19.

– O tome kako će digitalni pasoš izgledati, predstavit ćemo zakonski okvir u martu – rekla je Von der Leyen na videokonferenciji sa njemačkim konzervativnim zastupnicima.

Von der Leyen je kasnije na Twitteru napisala da je cilj ovakog pasoša da se omogući postepeno sigurno kretanje u EU zbog turizma ili posla.

Dok pojedine zemlje poput Španije i Grčke zagovaraju uvođenje pasoša kako bi se otvorila turistička sezona, druge države poput Francuske i Belgije izražavaju zabrinutost da bi olakšavanje putovanja za samo vakcinisane građane bilo nepošteno. Komisija je rekla da će tražiti načina da izbjegnu diskriminaciju onih koji se još nisu vakcinisali.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo