Srijeda, 29 rujna, 2021

Evropska unija želi bh. proizvode, prepreka je granica sa Hrvatskom: Roba propada, kamioni čekaju i po dva dana

Nemojte propustiti

Unatoč evidentnim problemima sa izvozom, bh proizvođači uspijevaju na razne načine, naše proizvode plasirati u najveće trgovačke lance u Evropi. Jer kvalitetan proizvod pronađe kupca.

Bh. izvoznici šljive i krastavca ove godine imaju velikih problema zbog sanitarnih inspektora iz Hrvatske koji rade do 15.00 sati. Usporava ovo izvoz naših proizvoda u zemlje EU, jer kamioni sa robom na granici ostaju po dva dana.

Najveći izvoznik šljive iz BiH u Njemačku sarađuje i voće otkupljuje od 300 kooperanata. Godišnje izvezu dvije i po hiljade tona svježe šljive.

– Mi imamo kompletno organizovanu proizvodnju. Pratimo svoje kooperante sa repromaterijalima pratimo njihovu proizvodnju sa dva inžinjera poljoprivrede. Imamo implementirane standarde koje zahtijeva zapadno tržište, imamo dugogodišnje iskustvo i trend rasta iz godine u godinu, istakao je Ibrahim Tursunović iz “Maočanka komerc”.

Šljiva ove godine ima otkupnu cijenu od 80 feninga po kilogramu, što je više nego prethodnih godina. Evidentan problem izvoznicima je Hrvatska granica i rad fitosanitarnih inspektora do 15 sati.

– Imamo probleme sa redovnim isporukama, roba dugo putuje i gubi na kvaliteti. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama i niko nam nije izašao u susret. Snalazimo se, dodaje Tursunović.

Iste probleme ima i izvoznik povrća, najviše krastavca kornišona, “Gračanka” iz Gračanice. Krastavac otkupljuju od 500 proizvođača iz cijele BIH i izvoze u EU.

– Organizatori proizvodnje krastavca kornišona i izvoznici, još nismo svjesni šta se nam može desiti mi evo već imamo na prvim vozlima loš kvalitet koji je uzrokovan sporim transportom. Naš transport traje četiri dana, obzirom da je svježa roba ona bi morala stići u Njemačku za bar 36 sati, tako da u prvih dvanaest vozila mi imamo ogromne gubitke, navodi Refik Ahmuljić iz “Gračanke”.

Osim što imaju finansijske gubitke zbog zastoja na graničnim prelazima, bh. izvoznici se zbog kašnjenja isporuka suočavaju sa otkazivanjem ugovora.

– Postajemo nekonkurentni sa našim cijenama. Bez obzira na značajnu proizvodnju i ovako dobar kvalitet, mi na tržištu gubimo kupce, jer naravno, onaj ko vam ne isporučuje ugovoreni kvalitet i ne dovozi robu na vrijeme, naravno da je nepouzdan isporučilac, kazao je Suad Selimović iz Privredne komore TK.

Unatoč evidentnim problemima sa izvozom, bh proizvođači uspijevaju na razne načine, naše proizvode plasirati u najveće trgovačke lance u Evropi. Jer kvalitetan proizvod pronađe kupca.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Šarović oštro reagovao: SNSD neslavno kapitulirao, glasanjem u Vijeću ministara priznali i Schmidta

- Glasanjem na sjednici Vijeća ministara praktično su i priznali Schmidta kao visokog predstavnika - zaključio je Mirko Šarović. Predsjednik...

Možda vas zanima i ovo