Petak, 14 svibnja, 2021

Evropska zemlja čiji svaki građanin ima zajamčeno po 200 hiljada dolara

Nemojte propustiti

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade.

Vrijednost norveškog državnog stabilizacijskog fonda, najvećeg u svijetu, dostigla je rekordnih 10.000 milijardi norveških kruna, ili 1.090 milijardi dolara, zahvaljujući rastućim cijenama dionica na svjetskom tržištu i snažnom euru i dolaru.

Na službenim stranicama fonda objavljeno je da je vrijednost državnog penzionog fonda Global prvi put od njegovog osnivanja dostigla 10.000 milijardi kruna, što znači iznos od preko 200 hiljada dolara po stanovniku ove naftom bogate zemlje.

Foto: Pixabay

Krajem 2017. godine norveški državni penzioni fond je dostigao granicu od jednog biliona (hiljadu milijardi) dolara prvi put u historiji ove zemlje.

Norveška je glavni proizvođač nafte i svoje energetske prihode ulaže u fond za finansiranje penzija te njima pokriva druge troškove vlade.

Inače, norveški penzioni fond se čuva budućim generacijama u ovoj nordijskoj zemlji. Kako smatraju čelnici fonda, jednog dana nafte će nestati, ali povratak fondu će biti nastavak prosperiteta za norveške građane.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

COVAX dopremio vakcine u BiH

U BiH stiglo je 40.800 vakcina protiv virusa korona putem mehanizma Covax, potvrdio je pomoćnik ministra civilnih poslova u...

Možda vas zanima i ovo