Utorak, 30 svibnja, 2023

Evropski parlament danas razmatra sankcije Miloradu Dodiku

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Nakon situacije u Ukrajini, svima je jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji, kaže zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović.

Evropski parlament na današnjoj sjednici kako je planirani trebao bi razmatrati situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i o sankcijama članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Kako je rečeno iz EU, Unija će iskoristiti sve instrumente, uključujući i sankcije da bi se prevazišla politička kriza i zaustavili secesionistički koraci u zemlji, ali da je za oštre mjere potrebno da svi glasaju za.

Upravo se čita:  U RS-u negoduju zbog američkih vojnih aviona koji će letjeti iznad BiH: "Takvi su bombardovali Srbiju"

– U januaru je Vijeće ministara inostranih poslova raspravljalo o BiH i tada smo rekli da je EU spremna da primijeni sve instrumente uključujući i sankcije u cilju prevazilaženja političke krize i jednostranog secesionizma koje preduzimaju određeni akteri. Međutim, za bilo kakve sankcije, to leži na državama članicama da odluče konsenzusom, a mi nikada ne komentarišemo ove rasprave dokle god se ne donese odluka – kazao je portparol Evropske komisije Peter Stano.

– Briselske institucije su veoma zabrinute zbog situacije u Bosni i Hercegovini – izjavio je portparol Peter Stano.

Upravo se čita:  Vukanović nazvao Mijatovića saradnikom BIA-e i pozvao ga na TV duel, ubrzo stigao odgovor

On naglašava da Evropska unija osuđuje sve jednostrane korake koji narušavaju integritet zemlje, te poziva sve aktere da se ponašaju konstruktivno.

– Može ga se izolirati o pitanju sankcija, može ga se izolirati o pitanju poslovnih procesa njega i klike oko njega. Pošto Bosna i Hercegovina ima jasan stav o pitanju solidarnosti sa Ukrajinom sankcije se mogu odnositi samo na njega i dobit će lične probleme – navodi Juratović.

Nakon situacije u Ukrajini, svima je jasno da među evropskim zvaničnicima postoji solidarnost o pitanju sankcija Rusiji, kaže zastupnik u njemačkom Bundestagu Josip Juratović. Na tom fonu trebaju biti i zemlje koje žele u Evropsku uniju, pa Dodiku, dodaje, treba staviti do znanja da se treba vratiti u institucije i prihvatiti se funkcije u kojoj predstavlja Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  Panika u RS-u zbog prelijetanja američkih borbenih aviona: Milorad Dodik kaže da je to zastrašivanje i pritisak

Ranije u Evropskoj uniji nije bilo jedinstvenog stava o pitanju sankcija Miloradu Dodiku, ali su sa ratom u Ukrajini, prioriteti u Uniji promijenjeni. Potrebna je još jedna rasprava u evropskom parlamentu o tom pitanju, kažu u Inicijativi za evropsku stabilnost.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo