Utorak, 22 lipnja, 2021

Evropski parlament raspravlja o izvještaju o BiH

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Evropski parlament koji zasjeda u Strazburu danas će razmatrati i izvještaj o napretku BiH, o kojem će glasati u četvrtak.

O izvještaju o BiH raspravljat će se na sesiji koja počinje u 15.00 sati, a u okviru zajedničke rasprave o izvještajima o napretku balkanskih zemalja. Inače, na ovoj sesiji raspravljat će se o Siriji, Egiptu, Centralnoafričkoj Republici i drugim temama, sve do 23.00 sata.

Glasanje, nakon kojeg slijede obrazloženja glasanja, bit će obavljeno u četvrtak na sesiji koja je zakazana od 12.00 do 14.00 sati.

Prema prijedlogu rezolucije, koju je uime Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta podnijela njemačka zastupnica Doris Pack izražava se duboka zabrinutost zbog toga što politički čelnici triju etničkih zajednica u zemlji i dalje ne pokazuju zajedničku viziju. Potiču se političke skupine na svim razinama vlasti u državi da pojačaju suradnju i dijalog da bi prevladali postojeće nesuglasice radi postizanja napretka na putu reformi i poboljšanja života građana BiH, te poziva civilno društvo da se više angažira u naporima za reformu zemlje.

Poziva se na napuštanje nacionalističke i etnocentrične retorike kojom se služi vodstvo triju konstitutivnih naroda u BiH i osuđuju sve vrste segregacije i diskriminacije u zemlji na vjerskoj ili etničkoj osnovi.

Izražava se duboka zabrinutost što je zbog četverogodišnjih nesuglasica među političkim vođama Vijeće Evrope prvotno razmišljalo o ukidanju prava te države na zastupljenost u toj organizaciji ako prije izbora ne bude istinskog napretka u primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava i naglašava da će zakonitost izbora 2014. biti dovedena u pitanje ako se ne provede presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Izražava se zabrinutost zbog velike korupcije koja je vrlo prisutna na svim razinama javnog života i složenih veza između političkih i poslovnih aktera te medija, te poziva na ubrzanje provedbe strategije za borbu protiv korupcije i na pojačanje učinkovite istrage, progona i kažnjavanja slučajeva korupcije. Pozdravlja, međutim, jednoglasnu odluku Vlade Federacije BiH da pokrene parlamentarni postupak za set zakona namijenjenih borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala i žali što taj zakonodavni paket nije osigurao većinu u Parlamentu Federacije. Naglašava se važnost da borba protiv korupcije postane prioritet i poziva na uključiv proces savjetovanja sa svim relevantnim dionicima i institucijama da bi se revidirao prijedlog zakona. U tom smislu pozdravlja tehničku podršku koju pruža Delegacija EU u BiH.

Odata je počast za više od 430 muškaraca, žena i djece koji su ubijeni u ratu i čiji su ostaci nađeni u septembru 2013. u masovnoj grobnici u Tomašici, nedaleko od Prijedora u Republici Srpskoj, i izražava sućut njihovim obiteljima, poziva na potpunu i sveobuhvatnu istragu o zločinima, apelira na sve one koji imaju informacije o neotkrivenim masovnim grobnicama da obavijeste vlasti na isti način kao što je to učinjeno u slučaju grobnice u Tomašici.

Između ostalog, pozdravljena je i odluka nadležnog federalnog ministarstva da privremeno preuzme odgovornost za financiranje ustanova kulture, kao što su Zemaljski muzej, Narodna i univerzitetska biblioteka i Historijski muzej te da nekima od njih omogući ponovno otvaranje i svima da rade ispravno. Poziva se na hitno rješavanje statusa sedam nacionalnih institucija kulture i traži dugoročno rješenje za financiranje tih institucija.

(Fena)

 

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo