Petak, 25 lipnja, 2021

Evropski parlament traži sankcije za Ukrajinu

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Evropski parlament je danas po hitnom postupku usvojio neobavezujuću rezoluciju u kojoj je zatražio uvođenje “ciljanih sankcija” Ukrajini i istovremeno se založio za finansijsku pomoć toj zemlji.

Poslanici su tokom debate tražili da se ukrajinskim funkcionerima koji su umiješani u kršenja ljudskih prava zabrane putovanja u Evropsku uniju i da im se zamrzne imovina u inozemstvu.

-Verujemo da EU treba da donese mjere koje će prisiliti vlasti da održe poštene i demokratske predsjedničke izbore – piše u rezoluciji, koja nema obavezujući karakter.

EP je istovremeno zatražio da Evropska komisija pripremi pakete kratkoročne i dugoročne finansijske pomoći ukoliko režim predsjednika Viktora Janukoviča prekine represiju prema demonstrantima, oslobodi političke zatvorenike i otvori pregovore s opozicijom.

Iz Evropske komisije je poručeno da sankcije za sada nisu u planu i da će o situaciji u Ukrajini biti riječi na sastanku šefova diplomatija zemalja članica EU koji je zakazan za ponedjeljak.

Jučerašnja rasprava o Ukrajini na plenarnoj sjednici u Strasbourgu protekla je u znaku oštre kritike na račun komesara za proširenje Stefana Filea i visoke predstavnice za spoljnu politiku Chatarine Ashton, koji su dosad nekoliko puta bezuspješno pokušali da posreduju u rješavanju političke krize u toj zemlji. Šefovi poslaničkih grupa desnog i lijevog centra izrazili su svoje negodovanje zbog, kako su rekli “nedosljedne i neodlučne” politike Komisije, prenosi Tanjug.

Masovni protesti u Ukrajini traju od novembra, kada je Janukovič odustao od potpisivanja sporazuma o pridruživanju EU, odlučivši se za uspostavljanje tješnjih veza s Rusijom, a nekoliko ljudi je smrtno stradalo u okršajima s policijom.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo